Bilaver: “Jadrolinija bi od proljeća trebala povezivati Zadar i Albaniju, prevozili bi se i putnici i teret!”

Nakon službenog posjeta Republici Albaniji, ministar mora, prometa i infrastrukture najavio je mogućnost uvođenja nove međunarodne linije koja bi povezivala Zadar s jednim od najstarijih gradova Albanije, Drač.

Josip Bilaver, državni tajnik u Butkovićevom resoru također je prisustvovao sastanku. Od njega doznajemo koji bi brodar i kada mogao zaploviti prema luci Drač, inače svega pola sata vožnje udaljenoj od glavnog grada Tirane.

Već dulje vrijeme postoji inicijativa s albanske strane da se poveže Zadar s lukom Drač. Prilikom službenog posjeta prošlog tjedna dogovorili smo kontakt osobe koje će izraditi studiju isplativosti ove linije. Operater koji bi prometovao na spomenutoj morskoj dionici je Jadrolinija i ako odgovor bude pozitivan, linija bi krenula u proljeće iduće godine, otkiva nam Bilaver.

Unazad posljednjih 10 godina, turizam u Albaniji je u naglom porastu. Sve više ljudi iz naše države i regije odlučuje se da svoj godišnji odmor provede na jednoj od brojnih albanskih plaža. Plaže su kristalno čiste, a cijene, naspram hrvatskim, “smiješne”. Bilaver nam otkriva da nova linija, ukoliko se utvrdi njezina isplativost, neće biti orijentirana samo na promet tereta.

Zadrani željni putovanja i novih iskustava, iz svoje će luke direktno moći doći do zemlje orlova, u kojoj se, zanimljivo je za spomenuti, za “ne” klima glavom, a za “da”odmahuje.

Ovo bi sigurno financijski puno značilo za luku Gaženicu, ali i popratnu industriju koja se vezuje za uplovljavanje takvih brodova. Također, teret će se preusmjeriti s kopna, točnije s cesta u Crnoj Gori i Albaniji koje su inače poprilično nerazvijene, na more. Linija bi bila mješovita, i za putnike i za teret. Albancima je Gaženica višestruko zanimljiva. Osim što ima svu potrebnu infrastrukturu, graničnu policiju i Carinu, odlično je povezana s autocestom i tako se puno skraćuje put prema Zapadnoj i Srednjoj Europi, zaključuje Bilaver.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...