Capak: “Mjere sigurno nećemo popustiti ove jeseni. Britanija to može, ima visok postotak cijepljenih”

 

Šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak govorio je o mjerama u Dnevniku HRT-a.

Početkom ljeta imali smo dobru situaciju, sada krivulja novozaraženih raste. Capak je rekao kako će ovaj porast biti teško zaustaviti.

“Sad smo na početnoj stopi krivulje 4. vala, sada je samo pitanje koja će biti visina toga vala i hoće li rast biti strm, ili će krivulja biti položenija. Mi se nadamo da će taj rast prema vrhu krivulje dulje trajati. Ove godine imamo povoljniju situaciju jer se skoro 50 posto ljudi cijepilo s dvije doze, imamo dosta preboljelih osoba koje su također zaštićene. Nadamo se da će to biti valić, a ne val”, rekao je.

Capak je naglasio kako nisu zadovoljni dinamikom cijepljenja koje se usporilo u zadnja tri do četiri tjedna.

“U zadnje vrijeme primjećujemo da broj prvih doza raste, imali smo jučer 11 tisuća apliciranih prvih doza. To je nakon dugo vremena više od 10 tisuća. Bilo bi jako važno da se starije dobne skupine procijepe u što većem postotku, tada bismo mogli biti mirniji što se tiče hospitalizacije težih oblika bolesti, jer su oni tome podložni zbog svoje dobi i kroničnih bolesti”, rekao je.

Upitan razmišlja li se o promjeni modela praćenja zaraze, Capak je rekao da za sada nastavljaju izvještavati na isti način o epidemiji kao i do sada jer za to postoji interes javnosti i medija.

Govorio je i o mogućnosti ukidanja epidemioloških mjera. Capak je rekao kako je Velika Britanija to mogla napraviti jer ima visok postotak cijepljenih starijih osoba.

“Moram reći da mnogi stručnjaci kritiziraju tu mjeru jer još nije vrijeme za potpuno otvaranje. Mislim da smo mi u Hrvatskoj zauzeli dobru strategiju da iz dana u dan pratimo situaciju i donosimo mjere. Kada budemo imali situaciju da epidemiolozi kažu sad je situacija mirnija, u tom momentu možemo više popustiti mjere. Teško je predvidjeti kako će to biti, po nama – to sigurno neće biti ova jesen”, poručio je Capak.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...