Capak: “Najviša incidencija je u Zadarskoj županiji. Vrlo vjerojatno ćemo se cijepiti trećom dozom”

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je na početku konferencije da danas imamo 176 novih slučajeva koronavirusa, a preminulih nema.

Postotak pozitivnih je 3,48 posto unutar 4911 testiranih u 24 sata.

U bolnicama je 128 osoba, a na respiratoru je 17, troje više nego jučer.

U Hrvatskoj je cijepljeno 47,7 posto odraslog stanovništva, rekao je Beroš.

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, ustvrdio je da imamo tjedni rast broja novozaraženih od 35 posto.

Najniža 14-dnevna incidencija je u Istarskoj županiji, a najviša u Zadarskoj – 201. Unutar EU-a Hrvatska je na 10. mjestu po incidenciji, a po smrtnosti na 20.

Capak je kazao da je vrlo vjerojatno da će se cijepiti trećom dozom. Neke zemlje poput Mađarske i Turske su već počele, ali kad je riječ o kineskom cjepivu Sinovacom.

“Kada ćemo početi, nitko u ovom trenutku ne zna odgovor na to pitanje”, kazao je iako neka istraživanja govore da možda neće biti potrebna.

Dr. Alemka Markotić kazala je da imamo “delta ljeto” – oko 70 posto do 80 posto inficiranih u Europi imaju ovu varijantu. Uglavnom je riječ o mlađoj populaciji koja je aktivna, koja putuje i ide na različita okupljanja.

“Važno je da pratimo brojeve i rizične skupine – čak i ako su cijepljeni s dvije doze. Mogu biti pod povećanim rizikom ako se ne pridržavaju mjera. Ide se prema školama da se cijepe učitelji”, kazala je.

Za mikrofon se vratio ministar Beroš.

“Upozoravali smo na pojavu novih sojeva i nove zaraze. Delta soj je među nama i to nas mora tjerati na oprez. Nezahvalno je prognozirati što će se događati dalje. Cijeli svijet taži svoje odgovore. No podcjenjivanje epidemioloških mjera i cijepljenja put je u crveno, put u odlazak turista, put su u ugrozu zdravstvenog stanja. Kome to treba? Nama kao društvu sigurno ne. No odgovor imamo u vidu cijepljenja i mjera. pravo vrijeme za adekvatni odgovor je sada kada porast zaraženih nije velik”, poručio je Beroš.

Rekao je da će nove mjere imati pozitivne učinke – na zdravlje nacije, turističku sezonu, ekonomiju…

“Ne vjerujte teoretičarima zavjere. U Vladi i Stožeru pokušavamo napraviti sve što je moguće. Sjajna poruka je turistima da se mogu cijepiti”, istaknuo je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...