Govna danima izlaze iz puknute cijevi kod Marexa, plaža je puna ljudi; Pucar: “Dva puta smo uzeli uzorak mora, popodne ćemo ponoviti postupak”

Građani su nas od jučer u više navrata alarmirali pozivima da se kod plaže Marex osjeti nesnosan smrad fekalija koje izviru iz podvodne cijevi nekoliko metara udaljenoj od mula s kojeg se spuštaju brodovi.

– Počelo je prekjučer. Navečer sam se otišao kupati i posjetio sam smrad. Neki su se ljudi ostali kupati, ali većina se izmakla. Točno se vidi da cure fekalije, nema greške, kaže nam naš sugovornik, stanovnik ovdašnjeg kvarta.

Otišli smo na teren i uvjerili se u priču. Novouređeno sunčalište prepuno je turista. Kupača je ipak nešto manje. Upravo se jedan stranac spuštao niz skale s mula u more kada ga je naša sugrađanka upozorila na fekalije. I zaista, lijevo od mula izvire mrlja neprivlačne žuto zelene boje.

U međuvremenu, susreli smo Benita Pucara, voditelja službe za ekologiju i zaštitu okoliša Zavoda za javno zdravstvo koji je taman izašao na teren.

– I prije par godina dogodilo se isto, ali tada su u pitanju bile oborinske vode. Rekao bih da je sada riječ o fekalijama, ali čekamo Odvodnju da procijene situaciju i saniraju cijev. Jutros smo dva puta uzeli uzorak mora na analizu, popodne ćemo ponoviti postupak, kaže nam Pucar.

Neposredno prije našeg odlaska, kod Marexa je stigla ekipa Odvodnje.

– Pušta cijev, riječ je o fekalijama. Riješit ćemo problem danas. Osobno mislim da je problem Starački dom, vjerojatno se svašta baca u toalet pa dođe do začepljenja, kaže nam djelatnik ove komunalne tvrtke.

Hoće li se u moru kod Marexa pokazati prisutnost Escherichije coli, doznat ćemo uskoro. Sjetimo, na dubrovačkoj plaži Stara Mokošica zbog sličnog problema kupanje je od početka ljetne sezone bilo zabranjeno već u nekoliko navrata. Iako se zadarske gradske službe nisu oglasile po ovom pitanju javno, kupačima koji su orijentirani ka ovoj gradskoj plaži, ipak preporučujemo oprez.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...