Građanima predstavljen najveći infrastrukturni projekt sjeverozapadnog dijela Zadarske županije vrijedan 405 milijuna kuna

Najveći infrastrukturni projekt na području Nina, Privlake i Vrsi koji je najznačajnijim dijelom sufinanciran od Europske unije iz Kohezijskog fonda – Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Nin, Privlaka, Vrsi –  predstavljen je u samom centru grada Nina svim zainteresiranim građanima. Na četiri štanda dijelili su se promotivni materijali projekta, brošure i dobivale informacije o izvođenju projekta, njegovom obuhvatu, ciljevima te trenutnim radovima, a nešto više o samom projektu građani su mogli saznati od predstavnika Grada Nina, Općine Privlaka i Općine Vrsi te od predstavnika općinskog poduzeća Vodovod Vir koje je investitor projekta.

– Ovaj projekt obuhvaća 102 kilometra kanalizacijske mreže i 34 crpne stanice uz mjestimičnu sanaciju vodovodne mreže na oko 32 kilometra te izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda s novim podmorskim ispustom dužine 4.460 metara. Njegova je vrijednosti veća od 405 milijuna kuna, no ukupnu vrijednost znat ćemo na kraju radova – naveo je osnovne podatke projekta direktor Vodovod Vira Hrvoje Bašić.  O civilizacijskoj vrijednosti ovog infrastrukturnog projekta i njegovom značaju za stanovništvo sjeverozapadnog dijela Zadarske županije govorio je Jozo Mustać, ninski pročelnik Upravnog odjela za komunalne poslove. Mustać je u projekt uključen od 2002. godine, odnosno od prvog dana projektiranja i suradnje s državnim poduzećem Hrvatske vode.

– Za cijelu regiju ovaj projekt predstavlja najvažniji infrastrukturni zahvat. Oko 10 posto objekata s tog područja neće biti spojeno na ovaj sustav, ali će zato imati zaseban sustav. Ono što je najvažnije, znamo početak projekta i znamo njegov kraj – kazao je Mustać navodeći 2023. kao zaključnu godinu razdoblja projekta. Projekt Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Nin, Privlaka, Vrsi financiran je iz EU s oko 70,8 posto od ukupne vrijednosti projekta (405 milijuna kuna), dok je iz nacionalnih izvora sufinanciranje u iznosu od 29,20 posto raspodijeljeno na Ministarstvo zaštite okoliša i energetike (36,67 posto), Hrvatske vode (36,67 posto) i jedinice lokalne samouprave (26,66 posto). Općinu Vrsi na ovom druženju s građanima predstavljao je Marko Rončević, stručni suradnik za komunalne poslove u Jedinstvenom upravnom odjelu, Općinu Privlaka predstavljali su pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Barbara Glavan i stručni suradnik za komunalne poslove Antonio Glavan, dok su virsko vodovodno poduzeće uz direktora Bašića još predstavljali inženjer Ivan Magaš i tajnica poduzeća Đana Peša.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...