Hoće li nas dolazak Britanaca “baciti” u crveno? U Zadru su u tjedan dana ostvarili 419 noćenja

1200 svjetskih znanstvenika u otvorenom pismu osudilo je potez britanskog premijera Borisa Johnsona koji je ukinuo zakonsku obavezu nošenja maski i držanja razmaka. Iako su dobro procijepljeni, Britanci su već ušli u četvrti val epidemije u kojem broj novozaraženih dramatično raste iz dana u dan.

Kako njihove tradicionalno omiljene ljetne destinacije, Španjolska i Mlata, “gore” u crvenom na europskoj korona karti, očekuje se pojačan interes za putovanjima u našu zemlju.

Nameće se logično pitanje – treba li nas plašiti dolazak Britanaca s kojima potencijalno riskiramo pogoršanje epidemiološke situacije, a samim time i scenarij u kojem “tonemo” u crveno, što bi u konačnici označilo kraj turističke sezone.

Danas se u medijima pojavljuju informacije da Hrvatska razmatra da se od svih Britanaca, bez obzira na to jesu li cijepljeni ili su preboljeli koronu, traži negativan test pri ulasku u zemlju.

Kako Ryanair povezuje Zadar s Londonom i Manchesterom, u Turističkoj zajednici Grada Zadra zatražili smo podatak koliko Britanaca trenutno boravi na našem području.

Doznajemo kako ih je u zadnjih tjedan dana stiglo 133., više nego u istom razdoblju lani kada smo zabilježili dolazak 103 engleska turista.

U razdoblju od 12. do 19. srpnja na području djelovanja TZ grada Zadra boravilo je ukupno 28.764 turista. Sustav eVisitor u spomenutom razdoblju bilježi 19.350 dolazaka i 101.355 noćenja što je, u usporedbi s istim razdobljem lani, povećanje od 42 posto u dolascima i 44 posto u noćenjima. Gosti iz Ujedinjene Kraljevine bilježe ukupno 419 noćenja, a na jučerašnji dan 19. srpnja bilježimo 15 dolazaka i 67 noćenja. S obzirom kako je rok prijave turista 24 sata očekujemo korekciju brojke tijekom dana, odgovaraju nam iz Turističke zajednice.

Predstavnik zadarskih privatnih iznajmljivača Daniel Radeta umiruje javnost po pitanju najava crnih, u ovom slučaju crvenih vijesti.

Više me brine bilo koja izjava Beroša i Capaka, nego dolazak bilo kojeg turista u našu zemlju. Jedino tko nas može staviti u crvenu zonu su oni i njihove izjave. Ne trebamo se bojati dolaska Britanaca, to su dobri gosti, prije ulaska u našu zemlju rade testove, a uvjerio sam se da neki sa sobom nose i antigenske testove, kaže nam Radeta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...