Između 3 i 4 tisuće osoba u u Zadarskoj županiji boluje od glaukoma

Na konferenciji projekta „Važnost prevencije glaukoma“ kojeg provode Poliklinika Lacrima i Zavod za javno zdravstvo Zadar, doktorica Ljilja Balorda, voditeljica Službe za javno zdravstvo govorila je o porastu broja oboljelih.

“Broj oboljelih od glaukoma je u porastu jer imamo i sve veći broj starijih osoba u populaciji. Prema podacima obiteljskih liječnika prijavljeno je oko 3000, 4000 osoba oboljelih od glaukoma u Zadarskoj županiji od čega je 76 posto starije od 65 godina.“

Doktor Samir Čanović, specijalist oftalmologije iz Poliklinike Lacrima u svom izlaganju istakao je cilj ovog projekta te predstavio ostvarene rezultate.

Oboljeli od glaukoma, posebice pripadnici starije životne dobi, imaju probleme prilikom obavljanja svakodnevnih aktivnosti. Osim toga, oštećenje vida i sljepoća (do čega dovodi glaukom) rezultiraju nižom kvalitetom života jer se kod oboljelih često javlja depresija, povećana razina stresa te povećano nezadovoljstvo.

Tijekom ovog projekta educirano je 5 edukatora u 16 aktualnih tema vezanih za glaukom – njegovu prevenciju i liječenje, a stečena znanja edukatori su integrirali u program edukativnih radionica namijenjenih zdravstvenim djelatnicima u ruralnim i najudaljenijim dijelovima Zadarske županije (Benkovac, Gračac, Obrovac, Preko na otoku Ugljanu i Sali na Dugom otoku).

Održano je 25 radionica na kojima je educiran 81 zdravstveni djelatnik.

U sklopu projekta nabavljena je i oprema koja će se koristiti i za buduće edukacije. Biomikroskop sa sustavom digitalne kamere i aplanacijskim tonometrom te uređaj za mjerenje intraokularnog tlaka, a uspostavljena je i web stranica na kojoj su dostupni i edukativni materijali na temu glaukoma.

Dr. Čanović je zaključio:

„Zahvaljujući ovom projektu, u vrijednosti od 904.441,71 kuna, educirani zdravstveni djelatnici upoznati su s najsuvremenijim metodama u prevenciji glaukoma i promociji zdravlja, a stečena znanja moći će dalje prenositi kolegama, a unaprjeđene vještine primjenjivati u praksi i radu s pacijentima čime će se utjecati na učinkovitije dijagnosticiranje glaukoma, smanjenje broja komplikacija te poboljšanja kvalitete života oboljelih.“

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...