KOMERCIJALIZACIJA SAKARUNA Koncesiju za ležaljke i suncobrane dobio HDZ-ov Marin Vrsaljko

Na jednoj od najpoznatijih plaža Zadarske županije, smještenoj na sjeverozapadnoj obali “Hrvatskih Havaja” ovih su dana postavljene ležaljke i suncobrani koje će koncesionar naplaćivati posjetiteljima.

Dok jedni pozdravljaju uvođenje novih sadržaja na Sakarunu, drugi smatraju da se ovim potezom pristupilo nepotrebnoj komercijalizaciji prirodnog bisera Mediterana.

Od Zorana Morovića, načelnika Općine Sali dobivamo potvrdu da je novi koncesionar na prostranoj pješčanoj plaži HDZ-ov Marin Vrsaljko, u političkom krugu poznat kao predsjednik Mjesnog odbora Jazine I.

Koncesija je dodijeljena po zahtjevu obrta za turizam Lanterna, u vlasništvu Marina Vrsaljka, a prema našem planu upravljanja pomorskim dobrom. Određeno je da se postavi 20 ležaljki i 20 suncobrana, nikako više od toga te da je udaljenost od obale minimalno 2 metra. Nakon što su se pojavile priče i natpisi da je koncesionar prekršio to pravilo, kontaktirali smo ga i skrenuli mu pažnju. Trenutni problem je što nemamo komunalnog redara, dugogodišnji redar je nedugo preminuo i nismo našli zamjenu. No, ovih ćemo dana posjetiti Sakarun kako bismo se uvjerili da sve funkcionira po dogovoru, kaže nam Morović.

Problem s koncesioniranim plažama na kojima nema mjesta za “obične kupače” nije iznimka. Tihi rat ležaljki i ručnika vodi se na brojnim plažama duž Jadrana.

Masovna komercijalizacija pomorskog dobra koja u konačnici rezultira uništavanjem obale u svrhu privatnih interesa i kapitala, zadnje je što se treba dogoditi Sakarunu, dragulju hrvatske obale.

Zahtjev Lanterne jedini je koji smo dobili za sada, tako da je to to, kratko na ovu temu odgovara načelnik.

Nekada je jedina prijetnja turističkoj sezoni bilo sivo nebo, danas je to virus i narančasta boja na korona karti Europe.

U Salima je danas tek jedan slučaj zaraze, no na dan 3. srpnja zabilježili su 11 novooboljelih u periodu od 24 sata i činilo se kako će epidemiološka situacija na Dugom otoku eksplodirati i nastavak uspješne sezone staviti pod upitnik.

Situaciju s koronom smo brzo smili, što zahvaljujemo odličnoj procijepljenosti. Među najboljima smo u državi po tom pitanju, na 1600 ljudi imamo 1000 cijepljenih. Imali smo krizme i jedan veći sprovod zbog kojih se nakratko pogoršala epidemiološka situacija, no brzo smo spasili stvar, zaključuje Morović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...