Ministarstvo kulture do 1. rujna sufinancira brze antigenske testove za koncerte

Idok na Jadranu svi strahuju od toga da bi povećanje broja oboljelih tu regiju moglo pretvoriti u „crvenu“ što bi bio težak udarac turističkoj sezoni, dotle se pokušavaju naći bolja rješenja za manifestacije koje se zasad mogu održavati.

Ministarstvo kulture donijelo je odluku da će, u suradnji s Hrvatskom glazbenom unijom, s pet milijuna kuna sufinancirati troškove brzih antigenskih testova u svrhu provedbe koncertnih aktivnosti od interesa za Republiku Hrvatsku. Struka pozdravlja takve mjere.

Zbog novih uvjeta održavanja događanja, plaćanje testova trošak je koji se nekad prelije na posjetitelje, a nekad na organizatore. Stoga je i više nego dobrodošla pomoć sufinanciranja brzih antigenskih testova koju je najavilo Ministarstvo kulture – istaknuo je predsjednik Zajednice industrije događanja HGK Boris Kovaček, dodavši kako ta industrija očekuje daljnji rad na načinima sigurne realizacije evenata.

Tomo in der Mühlen, predsjednik Zajednice kreativnih i kulturnih industrija HGK, poručio kako je iznimno važno da industrija događanja funkcionira.

Moramo stalno raditi na poboljšavanju modela prema kojima možemo što bolje organizirati događanja. To je jedini način. U suprotnom, ako ne razvijemo modus kako to možemo izvesti i onemogućimo rad, dovest ćemo se u situaciju da neke iznimke, gdje organizatori ne poštuju mjere, postaju češća pojava, a to nitko u industriji ne želi – naglašava Tomo in der Mühlen i napominje da su upravo eventi velika motivacija i poticaj za cijepljenje mladih.

U Ministarstvu su koncertne programe od interesa za RH definirali kao one s natpolovičnim sudjelovanjem hrvatskih izvođača, kontinuirane i potvrđene prisutnosti u kulturnom životu zemlje, visoke razine kvalitete, namijenjene različitim dobnim profilima publike.

Sufinanciranje će se do 1. rujna provoditi u obliku bespovratnih sredstava, do 50 kuna po provedenom antigenskom testu posjetitelja.

Već su održana brojna događanja bez ikakvog širenja zaraze. To pokazuje da je moguće realizirati velika okupljanja na siguran način i da zbog izoliranih slučajeva ne treba stigmatizirati cijelu industriju – smatra Boris Kovaček koji se nada da broj oboljelih u Hrvatskoj neće rasti toliko da upropasti trud, piše Večernji list.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...