NOVE MJERE Svadbe s najviše 15 osoba, javna okupljanja do 50 ljudi, nema gledatelja na sportskim natjecanjima… S covid potvrdama je druga priča!

Nova, stroža ograničenja od ponedjeljka će vrijediti za Jadran.

Na današnjoj konferenciji Nacionalnog stožera ministar Davor Božinović iznio je detalje.

Uz četiri najgore pogođene županije – Splitsko-dalmatinsku, Šibensko-kninsku, Zadarsku i Dubrovačko neretvansku, čiji su načelnici Stožera jučer dogovorili koordinirano provođenje mjera, to uključuje i Istarsku te Primorsko-goransku županiju kao i dijelove Ličko-senjske županije uz obalu.

“Zabranjuju se javna okupljanja s više od 50 osoba, a ako svi prisutni na javnom događaju imaju covid potvrdu maksimalni broj prisutnih ograničava se na 1000 ljudi, za koje nadležni lokalni i županijski stožeri moraju dati suglasnost”, rekao je Božinović.

Dodao je kako javni događaji i svečanosti svih vrsta mogu trajati najkasnije do ponoći.

“Na privatnim okupljanjima i svečanostima, uključujući i svadbe, bit će dozvoljeno najviše 15 osoba, a više od toga je moguće samo ako uzvanici imaju covid potvrde”, rekao je Božinović.

“Sajmovi i drugi oblici gospodarskih priredbi na otvorenom prostoru mogu se održavati samo uz suglasnost lokalnih i županijskih stožera. Sportska natjecanja s prisustvom gledatelja u tom dijelu Hrvatske mogu se održavati samo ako svi gledatelji, tehničko i organizacijsko osoblje posjeduju covid potvrde”, istaknuo je Božinović.

Do iznimaka za okupljanje više od 1000 osoba može doći uz suglasnost Nacionalnog stožera, ako Hrvatski zavod za javno zdravstvo odobri prijedlog Županijskog stožera, koji je proslijedio zahtjev organizatora, rekao je Božinović. “To je iznimka, ne pravilo”, naglasio je.

Sve mjere, koje stupaju na snagu u ponedjeljak, trajat će do 15. kolovoza, istaknuo je Božinović.

Objasnio je i zašto su mjere uvedene za cijeli Jadran umjesto samo za najpogođenije županije.

“Cijeli Jadran u ovom trenutku pleše između narančaste i crvene boje na karti ECDC-a. Ovo su mjere kojima se želi spriječiti da se za povratke iz Hrvatske počnu uvoditi restrikcije. To je i želja naših gostiju”, zaključio je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...