Obvezno cijepljenje mogle bi podržati dvije trećine Sabora, o tome se već ozbiljno raspravlja

O potrebi uvođenja obveznog cijepljenja kako bi se zaustavila pandemija sve se češće govori i u Hrvatskoj, a zanimljivo je da se iz dobrog dijela oporbenih stranaka s lijevog spektra već najavljuje kako Andreju Plenkoviću zbog toga ne bi radili velike probleme, piše u ponedjeljak Večernji list.

Dapače, šef najveće oporbene stranke Peđa Grbin kaže kako bi uz dobro obrazloženje utemeljeno na znanstvenim spoznajama on vjerojatno pristao dignuti ruku za to.

Predsjednik države Zoran Milanović kaže pak da bi mu takvo rješenje bilo prihvatljivo ako bi se u Saboru donijelo dvotrećinskom većinom.

Sanja Barić, profesorica ustavnog prava s riječkog sveučilišta uzvraća, međutim, kako se za takav zakon više ne smije tražiti dvotrećinska većina.

“Neosporno je da se obveza cijepljenja može propisati, kao i da se mora propisati zakonom. Međutim, kada se govori o donošenju zakona dvotrećinskom većinom, govori se o ograničavanju ljudskih prava u izvanrednim okolnostima. A to pak zahtijeva aktivaciju članka 17. Ustava, odnosno proglašenje velike prirodne nepogode, za što sam se i osobno zauzimala, no to nije učinjeno, a Ustavni sud naknadno je protumačio da se ne radi o izvanrednom stanju i tu je priča završena”, kazala je Barić.

Ističe, međutim, kako to ne znači da za takve izmjene ne bi trebalo tražiti što širi konsenzus jer veći broj zastupnika koji ih podrže znači i veći legitimitet takvih zakonskih izmjena, a onda i veće povjerenje u takvu odluku.

O opciji uvođenja obveznog cijepljenja počelo se ozbiljno raspravljati i po saborskim klubovima koji su, više-manje, već počeli pomalo i zauzimati pozicije što napraviti u situaciji da se vlada odluči i na takav korak.

I dok Peđa Grbin i SDP podupiru ideju uz dvotrećinsku većinu u Saboru, u Domovinskom pokretu i Mostu su protiv nametanja obveze. Član vladajuće koalicije Dario Hrebak, predsjednik HSLS- a, izričito je protiv te ideje, donosi Večernji list.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...