OD JAZINA DO SVEUČILIŠTA Krenuli radovi na obnovi zadarske rive vrijedni 60 milijuna kuna, završetak predviđen za 2023. godinu

Jutros su krenuli radovi na obnovi zadarske rive vrijedni gotovo 60 milijuna kuna, a riva bi novim sjajem trebala zasjati 2023. godine. Tim povodom održana je početna konferencija projekta na kojoj su  sudjelovali državni tajnik za more i EU fondove u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver, predsjednik Upravnog vijeća Lučke uprave Zadar i župan Zadarske županije Božidar Longin, gradonačelnik Zadra Branko Dukić, te ravnatelj Lučke uprave Zadar Robert Škifić.

-U zadnjih godinu i pol dana smo uspjeli potpisati ugovor s našim ministarstvom koje je osiguralo 56 milijuna kuna europskog novca, dok je naša Vlada osigurala 10 milijuna kuna, rekao je Škifić nakon čega je predstavio tehničke karakteristike projekta koji se sastoji od tri faze.

-Prva je rekonstrukcija obalnog dijela u dužini od 905 metara, to je od Pozdrava suncu do Foše, uključuje i dio rekonstrukcije gata koji je uništen u vremenskim neprilikama, druga faza je produženje gata u dužini od 15 metara što ga vraća u gabarite koje je imao prije 100 godina kada su parobrodi ovdje obavljali svoju funkciju. Treća faza je obnova Liburnske obale koja predviđa uređenje obalnog dijela, uređenje oborinskih voda, obnovu kamene infrastrukture, rekao je Škifić i zaključio: “Ovaj milenijski projekt je emotivno značajan za sve nas i nadam se da će biti završen do 2023.”

Gradonačelnik Branko Dukić istaknuo je da ćemo uređenjem Liburnske obale dobiti i vrhunsku infrastrukturu.

-Imamo znanje i iskustvo u pripremi EU projekata bolje nego ijedan grad te vrhunsku suradnju s Vladom RH. Kad smo kod suradnje s Ministarstvom mora, moram pohvaliti i sljedeću investiciju, zadarsku Zračnu luku i nadam se da ćemo uskoro i za njega imati ovakav događaj. Budimo strpljivi i tolerantni pred radovima koji slijede, cijeli grad je gradilište. Radovi će završiti a riva će zasjati novim sjajem, rekao je gradonačelnik, dok je župan Longin istaknuo posebnosti zadarske rive koja je, kako je rekao, posebna po mnogočemu.

-Svaki grad na moru ima svoju žilu kucavicu, to je riva na kojoj se sve događa, od trgovine do šetnje do prvih ljubavi. Naša riva je posebna ne samo po svojoj dužini nego po tome što je ostala jedna od zelenih traka ovog grada. Ona je idealna za šetnje, riva s najljepšim pogledom na zalazak sunca. Jedan detalj posebno će krasiti rivu, a to je naš stari mul kojem ćemo vratiti njegov stari izgled. Njegova je izvorna funkcija zaštita zadarske rive i velikog sidrišta koje je nekada bilo u uvali Maestral, prisjetio se Longin.

Državni tajnik Josip Bilaver koji se vratio sa spajanja Pelješkog mosta dodao je kako je ovaj projekt jedan od ukupno 22 koji označuju renesansu na našoj obali, a ukupna vrijednost novog ruha čitave obalne infrastrukture je preko milijarde i 400 milijuna kuna.

-Nakon što riva bude obnovljena bit ćemo svi skupa ovdje bez obzira na to tko je ovaj projekt podržavao, a tko ne. Riva će zadržati onaj šarm koji ima, neće biti ograničena ni u kojem trenutku za naše lokalno stanovništvo kao ni za sve goste koji dolaze u naš grad. To je jedan veliki poklon gradu Zadru. Dok je sezona neće biti velikih klasičnih radova, jer nam je svima stalo da ova sezona potraje što dulje, a nakon toga će se sve zahuktati. Nadam se da će izvođač dobro odraditi svoj dio posla i da ćemo ovdje za 27 mjeseci stajati ponosni, sretni i zadovoljni s novim umivenim licem zadarske rive, poručio je Bilaver i novinarima otkrio specifikacije Pelješkog mosta.

-Jučer se zbilo spajanje Republike Hrvatske nakon 303 godine. Puštanje u promet se očekuje do lipnja sljedeće godine. Projekt je usprkos pandemiji izveden efikasno, most izgleda fantastično. To je jedan svehrvatski projekt. Duljina je 2,4 km, a visina 55 metar što omogućava promet najvećih brodova. On je četverotračan, treba postaviti vjetrobrane, instalacije…

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...