Oporavak zračnog prometa; U Zračnu luku Zadar u lipnju je sletjelo osam puta više putnika nego lani

Jedna od najpogođenijih grana koronavirusom, zračni promet, polako oporavlja . U prvih osam dana ovog mjeseca jedna zračna luka u Hrvatskoj bilježi povećanje prometa broja putnika za gotovo 400 posto u odnosu na isto vrijeme lani.

U zagrebačku zračnu luku jučer je do 19 sati sletjelo 30-ak putničkih zrakoplova.

„Došli smo na odmor na dva tjedna. Idemo posjetiti gradove poput Dubrovnika i Zadra“, kazao je Valter Amaron iz Portugala za RTL.

Putnici kažu, lakše je putovati nego prije nekoliko mjeseci.

„Mjere su se malo olakšale, otvorili su se drugi letovi“, smatra Mateo Sokač iz Danske.

„Sad imamo covid putovnice tako da nikakvih problema nema“, poručio je Predrag Krvavac iz Švedske.

Rast u odnosu na lanjsku godinu koju su obilježila zatvaranja diljem Europe i svijeta – ostvaraju sve zračne luke u Hrvatskoj.

U onu u Splitu ovog je lipnja sletjelo gotovo 90.500 tisuća putnika više nego u isto vrijeme lani. 50.000 više ljudi sletjelo je u Zagreb, a gotovo 49.000 u Dubrovnik. Zadar bilježi 22.000 putnika više, što je rekordnih 8,4 puta više putnika nego prošle godine. Zračna luka u Puli zabilježila je 21.000 putnika više, a Rijeka 580 no iz tamošnje zračne luke puno veće brojke očekuju u srpnju s početkom prometovanja svih linija.

„Tu posebno možemo istaknuti dubrovačku zračnu luku kao pozitivan primjer kako su u doba pandemije i većih ograničenja uspjeli dogovoriti dvije aviokompanije iz Amerike prema Hrvatskoj što nas definitivno može veseliti“, rekao je urednik portala Croatian Aviation Josip Tolić.

Dubrovnik je u samo prvih osam dana srpnja ostvario povećanje broja putnika za gotovo 400 posto u odnosu na lani.

„Ostat ćemo ovdje dva tjedna. Idemo u Dubrovnik i Split i vidjeti zemlju. Bilo je lako doći, sve je bilo u redu, cijepljeni smo“, tvrdi Ivan iz Francuske.

„Čekali smo ovo putovanje cijelu godinu zbog koronavirusa“, kazala je Amerikanka Linda.

Putnika je više nego lani, no hrvatske zračne luke još su na 15-ak posto prometa iz rekordne, pretpandemijske 2019. Za te brojke još jako puno aviona mora sletjeti na hrvatsko tlo, a to se očekuje tek kad pandemiji dođe kraj.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...