Optuženi zbog malverzacije s dionicama teške 14 milijuna kuna u zadarskoj hotelskoj tvrtki

Županijsko državno odvjetništvo u Zadru je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Zadru optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1954.) zbog počinjenog kaznenog djela poticanja na kazneno djelo zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju te protiv hrvatskog državljanina (1971.) zbog počinjenog kaznenog djela pomaganja u kaznenom djelu zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Okrivljenike se tereti da su od 17. studenog 2010. do 4. travnja 2011. u Zadru, nakon prethodnog dogovora s hrvatskim državljaninom (1951., danas pokojnik) odnosno u to vrijeme direktorom trgovačkog društva na području grada Zadra, koji je na nagovor prvookrivljenika (1954.); a u nakani da prvookrivljeniku pribavi veliku nepripadajuću imovinsku korist; 17. studenog 2010. sastavio izvješće uprave društva o razlozima za isključenje prava prvenstva pri upisu novih dionica. Na temelju tog izvješća je potom, u ime uprave i nadzornog odbora društva, predložio glavnoj skupštini povećanje temeljnog kapitala društva izdavanjem 80 000 novih dionica po cijeni od 10,00 kuna po dionici, predlažući istovremeno isključenje prava prvenstva upisa svim dioničarima tog društva, a da se upis omogući samo i isključivo drugookrivljeniku (1971.). Direktor tog društva (1951.), kao i ostala dvojica okrivljenika su pritom bili svjesni da je tržišna vrijednost jedne dionice tog društva bila gotovo dvadeset puta veća.

Izvanredna glavna skupština društva održana je 5. siječnja 2011. i na njoj je, temeljem glasova većinskih dioničara i ta dva društva čiji su vlasnici bili direktor (1951.) i prvookrivljenik, donijeta odluka o povećanju temeljenog kapitala uplatom uloga i upisu novih dionica, uz potpuno isključenje prava prvenstva pri upisu novih dionica. Prvookrivljeniku je određen rok od četrnaest dana od dana održavanja skupštine, za upis i uplatu dionica, što je drugookrivljenik i realizirao 18. siječnja 2011. uplativši iznos od 800.000,00 kuna stekavši na taj način 34 posto vlasništva nad društvom, nakon čega je drugookrivljenik već 4. travnja 2011. prodao svih 80.000,00 dionica prvookrivljeniku, koji je inače bio većinski vlasnik i to sklapanjem ugovora o kupoprodaji i prijenosu dionica. Isplatu kupoprodajne cijene iz tog ugovora su kompenzirali potraživanjem prvookrivljenika prema drugookrivljeniku s osnova ugovora o zajmu od 16. siječnja 2011., međutim do prijenosa dionica u vlasništvo prvookrivljenika i nastanka štete za društvo u iznosu od 14.676.000,00 kuna ipak nije došlo budući da je u postupku pred Trgovačkim sudom u Zadru utvrđena ništetnost prijeporne odluke glavne skupštine o povećanju temeljnog kapitala izdavanjem 80 000 novih dionica.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...