Predsjednik Udruge privatnih iznajmljivača Zadar: “Nije trebalo doći do postroženja mjera kod nas, nitko nije na respiratoru”

Ne vidim razlog zašto je došlo do postroženja mjera u Zadarskoj županiji.

Mjere koje su u Zadru uvedene, sigurno će rezultirati manjim brojem dolazaka, rekao je Daniel Radeta, predsjednik Udruge iznajmljivača privatnog smještaja Zadar, gostujući u emisiji HTV-a “Studio 4”.

Epidemiološka situacija u Zadru

– Stožer Zadarske županije nije trebao postrožiti mjere, nije bilo razloga jer danas to pokazuju brojke. Činjenica je da danas imamo u Zadru samo 17 novozaraženih, a nitko nije na respiratoru. Brojke idu u boljem smjeru. Ne vidim razlog zašto je došlo do postroženja mjera u našoj županiji. Mjere koje su u Zadru uvedene sigurno će rezultirati manjim brojem dolazaka, rekao je Radeta.

Istaknuo je kako se u Zadru nudi sve što se i nudilo prije postrožavanja mjera.

– I dalje postoje koncerti, večeri na sv. Donatu, okupljanja na javnim površinama. Ništa se u Zadru drastično nije dogodilo u odnosu što je bilo, rekao je.

Aktivnosti turističke zajednice

– Nije samo zakazala turistička zajednica na razini Zadra, zakazalo je ministarstvo koje je trebalo puno konkretnije ići s mjerama kako bi ljude privukli na našu destinaciju u Hrvatsku. Grčka je uvela besplatne PCR testove na granicama, tako je i kod nas trebalo puno bolje trebalo osmisliti takvu vrstu ponude koja bi omogućila značajniji promet za destinaciju, rekao je.

Privatni ili hotelski smještaj?

Istaknuo je kako Zadar dosta ovisi o avio-turizmu, o broju letova.

– Nažalost, tih letova je sve manje, pogotovo zbog ove odluke, ukinuti su neki letovi, što se tiče Ryanaira. Turisti se uglavnom odlučuju za kampove, obiteljske kuće, u odnosu na privatni smještaj koji se nalazi direktno u gradu. Apeliram da se komunikacija Ministarstva turizma ublaži jer nije dobro da reklamiramo Zadar da je pod velikim brojem zaraženih jer to nije slučaj. Radi se o malim brojkama i ništa spektakularno se po tom pitanju ne događa, naglasio je.

Otkazivanje rezervacija

Rekao je kako nije ugodno kad se u medijima pročitaju naslovi kako situacija u Zadru eskalira.

– Svaki dan moram uvjeravati ljude koji ovdje dolaze da je ovdje sve u redu. Nema potrebe za panikom jer nam i brojke novozaraženih idu na ruku za razliku od nekih drugih država. Trenutak je da to iskoristimo i okrenemo u pozitivnu priču i privučemo goste iz Europe.

Očekivanja od turističke sezone

Naglasio je kako je očekivao bolju turističku sezonu u odnosu na prošlu godinu.

– Ona trenutno te rezultate na pokazuje. Popunjenost nije kakvu smo očekivali. S obzirom na to da se brojke oboljelih popravljaju, očekujemo da će se glavnina prometa događati u narednim tjednima, rekao je.

Problem malih iznajmljivača je poprilično kompleksan jer se ne radi o firmama i obrtima, već o domaćinstvima i kao takvi ne podliježu fiskalizaciji, ali su dužni plaćati paušalni porez, smatra Radeta.

– U prvom i drugom valu koronavirusa izostale su potpore ljudima koji su praktički čitavu sezonu bili bez gostiju. Ministarstvo bi trebalo izaći u susret tim ljudima ako im se to ponovi u četvrtom valu jer bez ikakvih prihoda nemoguće je plaćati paušalne poreze na krevete i smještaj, rekao je Radeta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...