Cestitka_Uskrs

Premijer razočaran brojem cijepljenih profesora; Bilan: “Prisila stvara još veći otpor. Stisnuta loptica lakše odskače”

Premijer Andrej Plenković u svom je ovotjednom obraćanju kazao kako Hrvatska u hladnjacima ima 1,3 milijuna doza cjepiva protiv koronavirusa. Izrazio je protom nezadovoljstvo odazivom visokoobrazovanih iz sustava obrazovanja, budući da ih se nije cijepilo čak 40 posto.

Akademska zajednica je ta koja bi trebala pružati primjer društvu i iskazati povjerenje u znanost.

Glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić otvoreno je jučer kazao kako se osobno ne bi protivio uvođenju obaveznog cijepljenja.

Podsjetio je kako Hrvatska ima Zakon o zaštiti zdravlja pučanstva i da smo od rođenja zakonski dužni primiti cjepivo za najmanje 20 zaraznih bolesti.

Jeru Bilana iz Sindikata zaposlenih u srednjim školama Zadarske županije upitali smo kakve stavove po pitanju imunizacije dijele njegove kolege profesori.

Ne znam na koji se način došlo do postotka tolikog broja necijepljenih. Znam kada sam osobno išao na Višnjik, samnom u redu stajalo je više kolega. Ne trebamo zaboraviti da su neki preboljeli koronu i još nisu stekli uvjete za cijepljenje, dok su neki možda cjepivo primili kod svojih liječnika opće prakse. Nisam se nikada našao u situaciji da me netko od kolega propituje jesam li se cijepio i da pritom širi negativnu kampanju. Antivaksera ima među svom populacijom, tako da i u školama postoji nekolicina njih, ali to je više rezultat negativnog iskustva s nuspojavama koje su imali njihovi bližnji. Bilo je takvih slučajeva i onda se ljudi malo pokolebaju, kazuje nam Bilan.

Mišljenja je kako prisilno cijepljenje može izazvati još veći otpor dijela građana.

Ljude koji imaju dvojbe oko cijepljenja treba uvjeriti u suprotno suptilnijim pristupom i znanstvenim argumentima.

Cijepljenje treba biti pravo, a ne obaveza. Na Vladi i državi je da senzibiliziraju javnost i uvjere ljude u potrebu cijepljenja. Prisila nije put. Ona stvara još veći otpor kod ljudi. Stisnuta loptica lakše odskače, zaključuje Bilan.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...