Pulmolog Srića o necijepljenim djelatnicima zadarske bolnice: “Liječnici i sestre moraju biti primjer drugima”

Pulmolog Saša Srića u Novom danu na N1 govorio je o važnosti cijepljenja, kao i novim sojevima koronavirusa koji se razvijaju.

Velika Britanija od 17.07. potpuno otvara zemlju. Mnogi kažu da je to najveća kocka koja je bačena od početka pandemije.

“To je vrlo neodgovorno i nije trenutak za to. U cijeloj Europi imamo dobru situaciju, no neovisno o procijepljenosti u Velikoj Britaniji ići u masovno otvaranje je velik rizik koji nas može mnogo koštati. I to ne samo Britaniju nego i cijelu Europu.

Svima koji su zagovarali strožije mjere neće biti kritika, jer su one bile potrebne. Mi smo imali lockdowne, morali smo posezati za oštrim mjerama i one su bile potrebne, posebno u periodu drugog i trećeg vala je to pokazalo rezultate.

Mi smo mentalitet druželjubive nacije, u odnosu na Švedsku, Dansku, i kod nas su strožije mjere morale biti zagovarane”, rekao je Srića.

Novi sojevi virusa

Kazao je i kako je dobro da koristimo slova grčkog alfabeta za imena novih sojeva.

“Nema informacija da novi sojevi izazivaju težu kliničku sliku, no novi soj je do 50 do 70 puta zarazniji. Alfa soj se širio s jedne na dvije, a ovaj će na četiri do pet osoba. Pandemija će više buktiti i ne znamo što će otvaranje u Britaniji značiti za nove sojeve.

Ipak, na umu moramo imati i procijepljivanje u kojem smo, očito, zakazali”, rekao je Srića.

Zašto nismo dosegli ni 50 posto posto procijepljenosti?

“Možda je zakazala proaktivna kampanja. Ne možemo biti zagovornici obveznog cijepljenja, to je udar na ljudsku slobodu, ali ljudima treba dati do znanja koliko je cijepljenje važno. Brojni liječnici i znanstvenici su djelovali u tom smjeru”, rekao je Srića.

Kazao je kako smatra da se na antivaksere neće moći djelovati, a što se tiče priče da je u trudnoći možda fetus ugrožen cjepivom, naglasio je kako za to nema nikakve potvrde.

“Mislim da nije kasno i da se još može utjecati na to da se u idućem periodu procijepimo.

Brojku koju smo prvog srpnja očekivali, ona će se prolongirati iza 30. srpnja i brojku od 55 posto ćemo teško doseći. Virus je sada potentniji i četvrti val, ma koliki optimisti bili, nećemo moći izbjeći. Samo je pitanje u kojoj će on mjeri biti”, rekao je Srića.

Što s onima koji su se cijepili početkom godine? Koliko cjepivo djeluje?

“Nemamo točnih podataka o tome, a Covid potvrde traju šest mjeseci. Ima saznanja da Pfizerovo cjepivo možda daje i doživotnu zaštitu, kao i Modernino, ali to nije sigurno”, rekao je Srića.

Mlađa populacija bi se trebala procijepiti

Ima li drugačijih kliničkih slika zaraženih Delta sojem?

“Delta soj, kao i drugi, ima neke univerzalne simptome, a svaki ima i specifičniju sliku. Pojačano curenje nosa, začepljen nos, jača glavobolja i povišena temperaturu. Teške pneumonije nisu zabilježene, no ne znači da se mijenjanjem kliničke slike neće pojavljivati.

U KB Dubrava je sada mnogo bolje stanje i svi se veselimo boljoj jeseni”, naglasio je liječnik.

Koliko smo naučili iz prošlih teških situacija?

“Koliko god naučili, nije dovoljno. Četvrti ćemo val imati prilike doživjeti, samo je pitanje u kojoj mjeri. Hoće li to biti pacijenti s blažom kliničkom slikom, ili će dolaziti do kompliciranih upala pluća koje će završavati u bolnicama…

Treba utjecati na mlađu populaciju, koja bi se trebala procijepiti”, kazao je Srića.

Cijepljeno je samo 50 posto starijih od 80 godina.

“Ljudi griješe kada kažu da imaju brojne komorbiditete, pa se zato ne žele cijepiti. Mlađi kažu da će se cijepiti najesen, a to je, bojim se, prekasno. Ne bih volio da turistička sezona pukne u kolovozu, rujnu.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji je niska procijepljenost. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji je porastao broj procijepljenih u odnosu na broj cijepljene djece od prije dvije godine.

Imali smo pacijente koji su bili cijepljeni jednom dozom, bili hospitalizirani i nekoliko ih je i umrlo. No oni koji su primili dvije doze – takvo nešto se nije dogodilo”, naglasio je Srića.

Liječnici i medicinske sestre moraju biti primjer drugima

Oni s dvije doze, ako su bili u kontaktu sa zaraženom osobom, idu li u izolaciju?

“Prema informaciji od prije mjesec dana – da, trebali bi ići u izolaciju”, rekao je Srića.

40 posto zdravstvenih djelatnika u Zadarskoj županiji se nije cijepilo.

“Tako je bilo i u zagrebačkim bolnicama, a to se objašnjavalo time da su mnogi preboljeli. U Zagrebu je poraslo na 60-70 posto, a ne znam za Zadarsku županiju.

Mislim da mi kao liječnici i medicinske sestre moramo biti primjer drugima i ponavljati da je rizik od bolesti veći od cijepljenja”, rekao je Srića.

Plaće ne bi smjele ovisiti o situaciji, no ljude bi se trebalo upućivati, dodao je.

“Ide se prema prijedlogu da se u bolnice neće moći dolaziti ako pacijenti nisu cijepljeni s dvije doze, ili da će se na svakih nekoliko dana testirati zaposlenike.

Apeliram na građane da se cijepe, da bismo se najesen doista mogli, u punom smislu, vratiti na staro normalno”, rekao je Srića.

Trebalo bi uključiti stručnjake drugih struka i možda napraviti novi tim koji bi se bavio proaktivnom kampanjom cijepljenja, dodao je.

“Mislim da je potrebno više isticati važnost cijepljenja, da je cjepivo provjereno”, zaključio je Srića.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...