Radeta: “Čelni ljudi trebaju malo ublažiti komunikaciju o koroni. Ispada da je zbog Zadra cijela obala u narančastom”

Hrvatska obala je degradirana sa zelene u narančastu boju. Novu, nepopularnu oznaku dobile su sve dalmatinske županije, ali i Istra i Primorje.

Zabrinjavajuća je ovo vijest za hrvatski turizam, budući da većina zemalja svoje karantenske mjere određuje prema statusu pojedine države ili regije na mapi Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Daniel Radeta, predsjednik Udruge iznajmljivača privatnog smještaja Zadar kazuje kako je narančasta upozorenje koje vrlo lako može postati crveno, a tada, nažalost, sezona staje.

Ovo je bilo skoro i neizbježno s obzirom na način kako se komuniciraju brojke zaraženih u Dalmaciji, posebno Zadarskoj županiji. Ovo nam je opomena. Narančasta boja i dalje ne znači ništa, u povojnoj smo situaciji sve dok ne odemo na crvenu listu. Lani smo tu oznaku dobili 15. kolovoza, što je praktički značilo i kraj turističke sezone, komentira Radeta.

Član Nacionalnog stožera civilne zaštite, epidemiolog Bernard Kaić jučer je komentirajući novu korona listu kazao kako je danas loša epidemiološka situacija “zakuhana” upravo u zadarskom kraju početkom svibnja. Spomenuo je feštu u Pakoštanima na kojoj se zarazilo 40 osoba i utakmicu na Višnjiku…

U srijedu je Zadarska županija brojila 53 novozaražene osobe, što je od 1. svibnja najveći broj dnevno oboljelih.

Ispalo je da je zbog Zadra cijela Dalmacija, pa i Istra otišla u narančasto. Jedan dan imali smo značajniji rast broja zaraženih samo zato jer se testiralo više ljudi, što su i epidemiolozi potvrdili, napominje Radeta.

Smatra kako su ishitrena komunikacija i nepromišljeno plasiranje informacija kumovale novonastaloj situaciji.

Čelni ljudi, posebno epidemiolozi trebaju ublažiti komunikaciju prema vani. Ulogu ovdje imaju i nacionalni, ali i lokalni mediji. Vijesti o koronavirusu trebaju se malo balansirati. Strani mediji intenzivno prate našu infomacije i prenose ih na svojim tržištima. Nadam se da ćemo barem izdržati rujan. Ako u ovom obujmu nastavimo, kao zadnjih 10 dana srpnja, mogli bismo preživjeti zimu. No, ako sezona naglo završi, a sve ide ka tome, naći ćemo se u velikom problemu, zaključuje Radeta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...