Ravnateljica Uprave za klimatske aktivnosti: “Ovo su mnogo jača nevremena od onih na koja smo navikli!”

Ljetna nevremena svi poznajemo, no ovako strašna nevremena kakva se događaju u Europi i kod nas znatno su jača nego ona na kakva smo do sada navikli, rekla je Dunja Mazzocco Drvar, ravnateljica Uprave za klimatske aktivnosti Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, u razgovoru za N1.

Ovakve ekstremne prilike karakteristična su za ljeto, no ne ovako velikih razmjera kakve sada imamo. Ovo je općenito rečeno posljedica klimatskih promjena, to je jedna od klimatskih pojavnosti. No da bi se neka konkretna situacija povezala s klimatskim promjenama, treba se provesti studija nakon nekog vremena, rekla je Mazzocco Drvar, spomenuvši i slučaj smrtonosnog tornada u Češkoj.

Neke situacije vezane za klimatske promjene podrazumijevaju i hladno vrijeme, dodala je.

Ekstremno hladno vrijeme u travnju i svibnju u Europi dokazano su posljedice klimatskih promjena. Snijeg u SAD-u u travnju također je vezan uz klimatske promjene, kazala je Dunja Mazzocco Drvar.

EK ima ambiciozan plan vezan za klimatske promjene, uvodi se novi zakon, smanjenje stakleničkih plinova za 55 posto do 2030.

Niz mjera je donesen u novom zakonskom paketu, no o njima će se još razgovarati. Pregovori će sada trajati mjesecima, a zemlje će dogovarati kako će se svaka pojedinačno uključiti u to. Kada govorimo o 16.7 posto smanjenja u Hrvatskoj, govorimo o energetski intenzivnim industrijama – petrokemija, industrija stakla, naftna industrija… Oni će biti pogođeni jer će morati velik dio emisijskih jedinica plaćati. Treba reći da u tom paketu Hrvatska kao siromašnija zemlja neće sudjelovati s 55 posto smanjenja do 2030. Moramo izračunati svoje brojke i one će vjerojatno biti dosta manje od 55 posto, rekla je Mazzocco Drvar.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...