RAZGOVOR Branko Skroče iskreno: “Iz KK Zadra sam škartiran. Kad sam ja igrao nije mi trebao trener”

Košarka je u Zadru doručak, ručak i večera. Razgovarali smo stoga s nekadašnjom “zlatnom ljevicom” ubojitim snajperom, bivšim legendarnim igračem Zadra i nekadašnjim sportskim direktorom KK Zadar Brankom Skročom. Branko se najprije dotaknuo neuspjeha hrvatske košarkaške reprezentacije na kvalifikacijskom turniru u Splitu.

-Apsolutno se slažem sa svim onima koji kažu da to nije bilo dobro, i to zbog više razloga. Nismo bili agresivni, nismo imali prepoznatljivu igru, a prije svega nismo bili uigrani. Previše smo se oslonili na igru Bogdanovića i Hezonje, nije to ono vrijeme kao kad sam ja igrao, kad sam ubacivao po 40 koševa, košarka se danas igra sa svih pet igrača. Neke stvari su se dramatično promijenile, sada nemate vremena ni za kvalitetne pripreme. Pamtim vrijeme kad sam ja igrao još za reprezentaciju bivše države, pa mi smo se pripremali tri mjeseca prije svakog velikog natjecanja, znali smo odigrati čitav niz prijateljskih utakmica, gdje smo su brusili formu. Izbornik Veljko Mršić kaže da nisu bili uigrani, normalno kad su nam ključni igrači došli svega nekoliko dana pred turnir u Splitu. To je neozbiljno – naglašava Skroče, i nastavlja :

-Kriterij za igranje u reprezentaciji je jednostavno prenizak. Ne može igrač odigrati dobro nekoliko utakmica pa dobiti poziv u reprezentaciju, to je sve skupa pomalo smiješno.

Izbornik Mršić je na udaru kritika sa svih strana, o tome je zadarska legenda konkretna.

-Svaljivati svu krivnju na Veljka Mršića je sramotno. Ono što je napravio Dino Rađa koji je žestoko kritizirao Veljka je potpuno pogrešno. Tu trener nije kriv po meni, da su igrači bili pravi dobili bi utakmicu bez Mršića. Kad sam ja igrao, kad su bili ti “monstrumi” u košarci koji su tad igrali, od pokojnog Ćosića , pa Jerkov, Jelovac, Kićanović, Dalipagić, Delibašić i ostali, nama trener uopće nije trebao, o čemu mi pričamo, pita se Skroče te dodaje : ” Moje mišljenje da ljudi koji vode hrvatsku košarku moraju dat ostavke, i Rađa, Vranković i  svi ostali”.

Legendarna zadarska ljevica dotakla se i situacije u KK Zadru.

-Novac je problem, a bilo bi ga kad bi svi puhali u isti rog, slikovito  govori Branko.

-Jako sam se razočarao kad smo mi imali ozbiljne razgovore sa Dogus grupom, tad su su oni bili ozbiljni, bili su voljni ući u klub. Pitajte one koji su krivci za to, zna se tko je u to vrijeme odlučivao o svemu kako u samom klubu, tako i van njega. Svi znaju o kome je riječ, da ne spominjem ime- objašnjava Skroče i tužno priča kako se ružno rastao sa Zadrom, nakon što mu nije produžen ugovor na mjesto sportskog direktora, prije četiri godine.

-Ja sam iz kluba  doslovno škartiran. Došao je novi gradonačelnik koji je želio nove ljude. U otpusnom pismu su mi napisali, da bi mojim ostankom u klubu bila ugrožena likvidnost kluba. Moja plaća sportskog direktora bila je na razini nekog općinskog referenta. Ne znam da li ću više ući u dvoranu, razočaran sam, u šest i pol godina dao sam čitavog sebe. Budžet kluba dok sam ja bio u Višnjiku  bio nam je na razini ugovora najboljeg igrača Crvene Zvezde, pa onda ti igraj protiv takve momčadi. Kad sam došao u klub, budžet  je bio oko 2 milijuna eura, pao je kasnije na oko 550 000 eura. Sramota je da mi bivši igrači, koji smo nešto i dali klubu, slabo ili nikako dolazimo u Višnjik. Kad sam tek stigao na mjesto sportskog direktora, promijenio sam pravilo da bivši igrači moraju kupovati ulaznice da bi prisustvovali utakmicama, pa gdje to ima, da nekadašnji igrači kupuju ulaznice, promijenio sam to odmah. Možda smo krivi i mi bivši igrači, što ne osnujemo nekakvu udrugu, preko koje se možemo organizirati, danas svatko gleda sebe, što je žalosno, takvo je vrijeme došlo izgleda.

Za kraj se Branko Skroče našalio kazavši kako mu je  zdravlje podnošljivo dobro, dodao je da je imao puno stresnih događaja dok je bio na funkciji sportskog direktora, te pohvalio rad omladinske škole KK Zadra, za koju smatra da radi dobar i kvalitetan posao.

-Nismo još od Marka Popovića stvorili nekog ozbiljnog košarkaša, nadam se da će iz ove generacije izaći bar poneki vrhunski igrač, završio je Skroče.

Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...