Roberto Viduka, trenersko pojačanje Zadarnove: “Odgoj, razvoj vještina, a tek onda sportski uspjeh”

Roberto Viduka novo je trenersko pojačanje u stručnom stožeru Nogometnog kluba Zadarnova.

Nekadašnji igrač NK Zadra te mlade hrvatske reprezentacije, odnedavno je diplomirani nogometni trener s UEFA B licencom i sa željom i ambicijom kontinuiranog napretka u trenerskom poslu.

Upravo u toj ambiciji vrlo brzo je pronašao zajednički jezik s našim klubom.

Viduka je rođen 18. siječnja 1995., a u igračkoj karijeri najdulje je nosio dres matičnog NK Zadra, u čijim je redovima prošao sve mlađe kategorije i zaigrao za seniore, upisavši i 12 nastupa u Prvoj HNL.

Kao jedan od najtalentiranijih lijevih bekova svoje generacije, Roberto je ubilježio i 27 nastupa za hrvatske reprezentativne selekcije od 15 do 19 godina, postigavši i tri gola. Nažalost, nekoliko teških ozljeda koljena usporilo je njegov igrački razvoj te se već sa 23 godine okrenuo trenerskom pozivu.

– Kada sam vidio da više neću moći profesionalno igrati na razini na kojoj bi htio, počeo sam razmišljati o tome na koji drugi način mogu ostati u nogometu. Trenerski poziv me oduvijek zanimao, nadasve rad s djecom i tu sam, eto, pronašao svoj put. Imao sam sreću da je u NK Zadru tada direktor bio Svetko Ćustić, koji mi je dao priliku za rad u omladinskom pogonu i tako je krenuo moj trenerski put. Paralelno s tim upisao sam i Nogometnu akademiju HNS-a, gdje sam nedavno položio za UEFA B trenera i planiram uskoro upisati UEFA A program. Ovom prilikom želim se zahvaliti i mom prijatelju Romanu Moroviću, koji je također imao značajnu ulogu da krenem u sve to – kaže Viduka.

Nakon dvije godine rada u NK Zadru, Roberto je posljednjih godinu dana trenirao mlađe uzraste NK Zadra 1965, a paralelno s tim nastavio je igrati nogomet za svoj gušt, uz MNK Sveti Ante, prvo u posedarskom Hrvatskom vitezu, a potom u privlačkom Sabunjaru.

– Još dvjema osobama se ovim putem moram zahvaliti, a to su Marko Pinčić i Josip Bilaver. Na Markov poziv sam, nakon odlaska iz NK Zadra, nastavio raditi u njegovom klubu i to mi je puno značilo radi kontinuiteta treniranja, dok je Josip svojom preporukom odigrao važnu ulogu što sam danas tu gdje jesam.

A to je Nogometni klub Zadarnova.

– Kada sam prvi put sjeo za stol s Antonijom Pericom, voditeljem škole nogometa, vrlo brzo smo pronašli zajednički jezik po pitanju nogometa te odgoja i razvoja mladih nogometaša. Moram priznati da tako ozbiljan pristup svakom segmentu rada, kakav sam vidio u NK Zadarnovi, još nisam doživio. Maksimalna pozornost posvećuje se svakom detalju, od samog treninga, ponašanja na terenu i van njega te organizacije rada pa do komunikacije, odnosa s javnošću i marketinga. To mi se jako svidjelo i vjerujem da mogu dati svoj doprinos napretku ovoga kluba, a i da ću ja sam, radeći u takvoj atmosferi, nastaviti napredovati kao trener.

Kakvi su ciljevi za nadolazeću sezonu?

– S obzirom da ću raditi s mlađim uzrastima, jedan od glavnih ciljeva je pravilan odgoj djece i mladih sportaša. Uvijek kažem da smo, nakon roditelja, mi treneri i učitelji, odnosno profesori u školi, na “drugoj crti odgoja” i tu je naša uloga iznimno važna i velika. Osim toga, naravno, važno je da djeca svakoga dana napreduju i u pogledu nogometnih vještina te motoričkih sposobnosti. Tek na kraju svega toga dolazi sportski rezultat, više kao nagrada samoj djeci za njihov trud i rad, ali on u najmlađoj dobi svakako nije primaran – istaknuo je Viduka pa zaključio.

– Veselim se novim izazovima i radu u Nogometnom klubu Zadarnova te vjerujem da ćemo predanim i kvalitetnim zajedničkim radom pokazati što znači biti #NovaSnagaGrada.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...