Šefica Ljekarničke komore: “Kroz tjedan dva ćemo i cijepiti po ljekarnama”

Šefica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo za N1 je komentirala najavu izdavanja covid-potvrdi u ljekarnama, ali i moguće cijepljenje.

“Od jutros smo krenuli s tim, ima gužve. Bilo je nekih tehničkih poteškoća u nekim ljekarnama, a interes je jako velik”, rekla je Ana Soldo o izdavanju covid-potvrda u ljekarnama, dodajući:

“U pozadini cijele priče je dostupnost ljekarni i zato smo ljekarne htjeli angažirati i za cijepljenje i ostalo. E-građane koristi uglavnom mlađa populacija, a starijima je lakše otići u ljekarnu, ima je svako mjesto u Hrvatskoj.”

Uskoro i cijepljenje u ljekarnama

Kaže da će uskoro krenuti i cijepljenje.

“Cijepljenje bi trebalo krenuti kroz tjedan dva, kad se informatički pripremi sustav, treba angažirati liječnike da cijepe, a ideja je educirati ljekarnike za cijepljenje da mogu cijepiti i protiv covida i gripe.”

Ističe da je interes za kućne testove značajno pao nakon početnog elana.

“Postojao je interes za kućne testove dok ih nije bilo, sad se interes naglo smanjio. Hoće li testovi biti validirani, ne znam, ali postoje iskustva drugih zemalja gdje su ljekarnici testirali i prijavljivali u bazu pa su izdavali potvrdu. Možda je to najbolje rješenje da se dobije potvrda ako ste negativni.”

Kaže da vjeruje da će prvih dana biti gužve.

“Ljekarna je jedini organizacijski oblik zdravstvenog sustava u kojem nema naručivanja. Vjerujem da će prvih dana biti velika gužva, jučer je bilo u medijima, ali će se i to smanjiti. Očekujem da kroz nekoliko dana više neće biti navale.”

Poručila je da građani sa sobom moraju donijeti osobnu ili zdravstvenu iskaznicu kako bi dobili svoju covid-potvrdu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...