STOŽER 92 novozaraženih, najviše u Zadarskoj županiji; Beroš: “95,5 posto preminulih nije bilo cijepljeno”

Zaraza koronavirusom potvrđena je kod nove 92 osobe u Hrvatskoj u protekla 24 sata, tri osobe su umrle, dok je aktivno 544 slučajeva zaraze, priopćio je u petak Nacionalni stožer Civilne zaštite.

Među aktivnim slučajevima je 139 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 13 pacijenata.

Najniža incidencija je u Istarskoj, najviša u Zadarskoj županiji.

Kako je na pressici Stožera izvijestio šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, prije tjedan dana imali smo 118 novih slučajeva zaraze, a 18. lipnja 113 novih na 4.436 testiranih.

S današnjim danom HALMED je zaprimio 4.125 prijava nuspojava na cjepiva, 2.194 na Pfizer, 1.480 na AstraZenecu, 410 na Modernu, a 37 na Johnson&Johnson.

Ministar zdravstva Vili Beroš govorio je o važnosti cijepljenja.

“Cijepljenje je najvažniji zdravstveni proces. Ipak nije onako kako smo predviđali, pa naglašavam potrebu da nastavimo i da dosegnemo što veću procijepljenost.

Osobnog sam mišljenja da smo i prošli jesene upozoravali na to što na čeka. Sada je pravo vrijeme da riješimo jesen, to je cijepljenje, moramo postići veću procijepljenost.

Američki CDC je analizom preminulih našao da 95,5 posto preminulih nije bilo cijepljeno. To je indirektni dokaz da cijepljenje može spriječiti gotovo svaku smrt! Omogućimo to”, poručio je Beroš.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...