STOŽER Najgore u Zadarskoj županiji, delta soj sustiže britanski, odgovorili je li osam osoba umrlo nakon dvije doze cjepiva

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 87 novih slučajeva zaraze. Nema preminulih.

Od 94 uzorka od 29. lipnja, 92 je uspješno sekvencioniramo. S dokazanom alfa-varijantom ih je 49 (britanski soj), a 43 je s dokazanom delta-varijantom.

“To je za tri posto više nego prošli petak. Split, Zadar, Zagreb, Čakovec, Rijeka… Ovo su mjesta odakle su došli uzorci. Kao što pokazuju podaci iz literature, delta se širi brzo. Ubrzano širenje počelo je i kod nas, pretpostavka je, kada se proširi, da će se širenje ubrzati i da je potrebno cijepiti se jer nas dvije doze štite, ali i držanje mjera”, kazao je Capak.

Udio delta-varijante nam raste”, kazao je Krunoslav Capak.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav kazao je da u odnosu na prošli tjedan, u ovom tjednu imamo porast od 6,7 posto. Incidencija nam je 28, 4, a najviša je u Zadarskoj županiji. Po incidenciji smo na 12. mjestu među zemljama EU.

“Jučer je kolegica, liječnica iz KB-a Dubrava izašla s podatkom o smrti osam osoba koje su primile dvije doze cjepiva. HZJZ do jučer nije zaprimio nikakvu obavijest o tome, ni pismenu ni usmenu, što smatramo neodgovornim i nedopustivim. HZJZ prije dosta vremena objavio je podatke o hospitaliziranima i umrlima. Analiza je napravljena 25. svibnja za bazu podataka do 19. svibnja. Tada, a to smo danas provjerili, nismo imali nijednu evidentiranu smrt cijepljenih s dvije doze ili jednom dozom”, kazao je Capak.

Capak je nadodao da postoji mogućnost da u drugim bolnicama ima još osoba koje su oboljele od COVID-19 te preminule nakon dvije doze. Dodao je da se rade analize i da će obavijestiti javnost.

“Ono što vam mogu preliminarno reći jest da smo dobili podatke da tri osobe od tih osam nisu prijavljene kao smrt od COVID-19”, kazao je.

Markotić je također rekla da u Klinici za infektivne bolesti provjeravaju nakon jučerašnje informacije dokumentaciju i da će idući tjedan dati točnu informaciju.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da je zatražio izvješće. Dodao je da su to bile osobe koje su imale više komorbiditeta i da su bile jako bolesne. Primjerice, imale su dvostruku transplantaciju, moždani udar, dijabetes, gangrenu…

“Kod njih su bile prisutne te bolesti. Ostaje činjenica da se jedino retrogradno mogu donositi zaključci”, kazao je Beroš.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...