Za 18 mjeseci Hrvatska uvodi euro, pet je motiva za hrvatsku kovanicu

Hrvatska bi za 18 mjeseci trebala uvesti euro, a građani glasaju koji motiv žele na hrvatskoj stanice euro-kovanice.

Prema rang listi, prvi izbor je hrvatska šahovnica. Po 25 crveno-bijelih polja Hrvatska je prepoznatljiva u svijetu. I ovo je, ako građani tako odluče, a Komisija prihvati, jedno od triju rješenja za nacionalni motiv euro-kovanice, prenosi RTL.

Drugi motiv prema utvrđenoj rang listi je geografska karta Republike Hrvatske. Na euro kovanici bi se mogla naći i hrvatska kuna, kakvu sada imamo na nacionalnoj valuti, odnosno prednjim stranama svih kovanica.

Četvrto rješenje je glagoljično pismo. Hrvatska glagoljica na našim područjima bila je u upotrebi od 11. do 16. stoljeća, i dio je hrvatske kulturne baštine. Na peto mjesto smješten je hrvatski biser turizma i kulture Dubrovnik, pa bi i ovo rješenje moglo krasiti hrvatske euro-kovanice.

Među prijedlozima je uz ostale bio lik Nikole Tesle, hrvatski grb, dalmatinski pas, šibenska katedrala, vučedolska golubica, ali i brojni drugi.

Na stranici euro.hr od danas do 15. srpnja možete ocijeniti ponuđene motive, ali i predložiti i jedan dodatni koji bi prema vašem mišljenju najbolje predstavljao Hrvatsku, i tako pomoći Komisiji za novac u konačnoj odluci.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...