Zadarska županija i dalje među najlošijima po procijepljenosti, tek 25,5 posto stanovništva primilo je obje doze cjepiva

Na dan 5. srpnja cijepljeno je 37,3% ukupnog stanovništva odnosno 45,0% odraslog stanovništva. Ukupno je utrošeno 2.687.515 doza cjepiva. Ukupno je 1.511.987 osoba cijepljeno prvom dozom (uključujući doze sa statusom nepoznato), a od njih je 1.175.528 cijepljeno s dvije doze, priopćio je HZHJZ.

Najveći obuhvat cijepljenih prvom dozom postignut je u Gradu Zagrebu (43,4% ukupnog stanovništva, odnosno 52,7% odraslog stanovništva). Završeno cijepljenje ukupnog stanovništva u najvećem je obuhvatu ostvareno u Dubrovačko-neretvanskoj županiji (31,9%), dok je završeno cijepljenje odraslog stanovništva u najvećoj mjeri ostvareno u Gradu Zagrebu (39,4%).

Zadarska županija i dalje je na začelju u Hrvatskoj po procijepljenosti. Prvu dozu primilo je 31,6 posto, a u potpunosti je cijepljeno 25,5 posto stanovništva. Slična je situacija i u susjednim dalmatinskim županijama; Šibensko-kninskoj gdje je prvu dozu primilo 30,5, a drugu 25,5 posto ljudi, dok je jednom dozom u Splitsko-dalmatinskoj županiji cijepljeno 31,5 posto, a drugom 25,8 posto osoba.

„Iako nismo dosegli planiranu procijepljenost od 50 ili 55 posto stanovništva na kraju lipnja, ne možemo biti nezadovoljni. Ovih 45 posto odraslih građana koji su cijepljeni iskazali su povjerenje zdravstvenom sustavu i zaštitili su vlastito, ali i tuđe zdravlje. Pred nama su novi izazovi koje donosi delta soj i cijepljenje građana s dvije doze bilo kojeg cjepiva jedino je rješenje da zaštitimo najranjivije skupine građana, ali i da budemo mirni tijekom cijele turističke sezone.“, izjavio je doc. dr. sc. Krunoslav Capak, prim. dr. med.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...