Zadarska županija među 100 regija s najvećom sedmodnevnom incidencijom, Hrvatska je i dalje zelena na ECDC karti

Nije trebalo proći puno vremena da dobro raspoloženje na Mediteranu, s rastom novoprijavljenih covid-slučajeva, počne prelaziti u strah i zabrinutost.

Europski mediji izvještavaju o napetoj situaciji u Španjolskoj, o turizmu ovisnoj destinaciji u kojoj je broj slučajeva posljednja dva tjedna počeo rasti, a pojedini dijelovi zemlje, koji su se tek počeli radovati turistima, najednom su ispali iz igre.

Jednakim tempom zabrinutost već neko vrijeme raste i u Portugalu, čiji je glavni grad Lisabon nove mjere uveo još krajem lipnja, kada su počeli bilježiti porast novih slučajeva.

Naoblačili su se i planovi za dobru sezonu na Cipru. Lokalne vlasti pribojavaju se da će ih novi, četvrti val pandemije pogoditi taman u srcu sezone, kao i da će rastu broja slučajeva pripomoći niski udio cijepljenih osoba u dobi od 40 godina, koje trenutno čine 70 posto svih novopozitivnih slučajeva.

Hrvatska je na ECDC-ovoj karti i dalje zelena iako se Zadarska županija uspjela probiti među 100 regija s najvećom sedmodnevnom incidencijom, pa turistički stručnjaci upozoravaju kako bi se situacija na Mediteranu vrlo lako mogla okrenuti i u hrvatskom slučaju.

“Istina je da su sve tri europske destinacije s velikim rastom, dakle i Portugal, i Španjolska, i Cipar, ovisne o britanskom emitivnom tržištu, no nikako ne treba likovati nad pogoršanjem situacije u nama konkurentskom okruženju jer bi se slično moglo dogoditi i Hrvatskoj, samo je upitno u kojem dijelu godine”, rekao je za Jutarnji list ravnatelj Instituta za turizam Damir Krešić i dodao da trebamo pokušati utjecati na sve one faktore koji nam mogu omogućiti što dulju sezonu, donosi Jutarnji list.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...