49. maraton Preko – Zadar pod upitnikom zbog najavljenog nevremena; “Ako se ne bude moglo startati, odgodit ćemo sve za neki drugi datum”

Sutra bi se na Dan pobjede i  Domovinske zahvalnosti trebao održati tradicionalni 49. po redu Plivački maraton Preko – Zadar, u organizaciji PK Zadar, naravno ako vremenske prilike to dopuste, jer vremenske prognoze nisu najbolje, naime, očekuje se kiša i jak vjetar.

Trenerica u PK Zadar Josipa Nekić ponosna je što je prijavljen rekordan broj sudionika, ali i strahuje kao bi sutrašnji maraton mogao biti otkazan.

-Mi imamo namjeru svakako održati maraton sutra, u slučaju grmljavine i jako loših vremenskih prilika, odgodit ćemo start za kasnije, znači strat je predviđen sa rive u Preku u 9 sati, ako se tad ne bi moglo startati, mogući termini za novi start su u 10, 12 i 14 sati. Ako se ni tada ne bude moglo startati, sve ćemo odgoditi za neki drugi datum, ali sigurno to neće biti odmah sljedeći vikend.

Josipa Nekić dodala je kako ove godine zbog epidemioloških mjera, a u skladu s preporukama stožera Zadarske županije gledateljima neće biti dopušteno praćenje utrke s tribina plivališta Kolovare.

-Nažalost, pandemija Covida-19 sve nas je poremetila i bolje ništa ne riskirati. Ove godine neće biti ni tradicionalnog  zajedničkog ručka za sve plivače, podjela medalja će se održati,  i to samo ako plivači krenu po predviđenom vremenu u 9 sati, medalje bi se podijelile u 12 sati, i to samo za apsolutne kategorije ( ukupni pobjednici i CRO-CUP pobjednici u muškoj i ženskoj konkurenciji, te za najmlađeg i najstarijeg plivača). Ujedno molimo  sve ostale plivače da po završetku isplivanog maratona dođu u ograđeni dio tribina po svoju diplomu i majicu, te medalju ukoliko su je osvojili. Inače, ove godine imamo rekordan broj prijava, preko 160 plivača iskazalo je želju da isplivaju ovaj maraton ukupne dužine 4600 metara, najmlađi plivač bit će sedmogodišnji Šime Stipčević, član PK Zadar, a najstariji je uvijek isti,  77- godišnji  rekreativac Nicolo Antonio Dellavia, popularni Nino. Od ove godine nastupit će i licencirani plivači daljinskog plivanja u Cro-Cup sustavu, svi oni skupljaju bodove kroz različita natjecanja, zbog toga je i odaziv toliko velik, gotovo šezdeset licenciranih plivača najavilo je svoj dolazak., a plivat će se ukupno u devet kategorija.

Najzvučnija imena daljinskog plivanja koji će doći su Grgo Mujan iz KDP Split, inače i rekorder našeg maratona, koji je prije tri godine zadarski kanal isplivao za 53 minute. Tu je i Matea Sumajstorčić najbolja  plivačica KDP Mladosti Zagreb. Staza će biti označena plutačama, svi rekreativci trebaju imati brodicu za pratnju, dok registrirani plivači ne trebaju. Ove godine obaveza je i dodjele novčanih nagrada, to nam diktira Savez daljinskog plivanja i to zbog sudjelovanja plivača u Crocup konkurenciji. Nagrada za prvo mjesto iznosi 1000 kuna, za drugo 700, a za treće mjesto 500 kuna. Nagrade najboljima bit će dodijeljene i od strane zadarske umjetnice Zvonimire Karavide, završila je Josipa Nekić, uz nadu da će se organizatorima sutra nebo smilovati.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...