Čak 1100 kafića stavilo ključ u bravu zbog zabrane rada u zatvorenom

Nacionalna udruga ugostitelja upozorila je kako i dalje 55 posto kafića ima zabranu rada u zatvorenom prostoru, što ih vodi u propast.

Predsjednica Udruge Jelena Tabak naglasila je da je samo do početka ljetne sezone oko 1100 ugostiteljskih objekata moralo staviti ključ u bravu, piše Novi list.

Kaže kako u turističkom sektoru posluje 21 posto svih poduzeća u Hrvatskoj, od čega su dvije trećine ugostitelji.

“Ono što je sigurno da do 31. kolovoza neće biti ništa od otvaranja unutarnjih prostora, no zato ćemo nakon sezone tražiti nove sastanke sa Stožerom i dogovoriti kako dalje. Zahvalni smo na potporama za radna mjesta no mi prije svega želimo raditi i opstati.

Svjesni smo da će epidemiološka situacija diktirati daljnje mjere, no isto tako želimo unaprijed upozoriti da covid-potvrde za zaposlenike u ugostiteljstvu nisu operativni problem, nego reakcija gostiju od kojih svi mi ovisimo.

Jednostavno, ne čini nam se realno u samoj provedbi da gostu lokala uvjetujemo da sjedne i popije piće samo ako ima COVID-potvrdu tim više što caffe-barovi nikada nisu bili žarišta zaraze”, rekla je nakon sastanka Udruge s predstavnicima Vlade.

Podsjetila je kako i dalje traže da se PDV spusti na 13 posto za usluge pića u lokalima, odnosno za kave, bezalkoholne napitke, pivo i vino. Takva mjera bila bi od velike pomoći ugostiteljskom sektoru, zaključuje, a prenosi Novi list.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...