Capakova zamjenica: “Moguće je da ćemo ograničiti okupljanja, ona moraju biti s maskom i distancom”

U Hrvatskoj su u posljednja 24 sata zabilježena 524 nova slučaja zaraze koronavirusom, što je porast od 37,5 posto u odnosu na prošlu srijedu.

“Ovakav broji nismo imali od kraja svibnja i početka lipnja. Radi se o pogoršanju situacije. Već 6-7 dana zaredom imamo više od 300 novooboljelih”, rekla je zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin u podnevnom Dnevniku HTV-a.

Istaknula je da se to odmah osjeti i na broju hospitaliziranih, kojih je prije dva dana bilo ispod 200, a danas ih je 235.

“Najveći porast novooboljelih imamo u Zagrebu i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Obično su to zadnjih dana mlađi ljudi – 20-29 godina. To je posljedica okupljanja i odlaska u klubove, a činjenica je da taj dio populacije nije cijepljen”, rekla je Pavić Šimetin.

Rekla je i da ako se nastave uzlazne brojke možemo očekivati postrožavanje mjera.

“Način na koji možemo ovo zaustaviti je ograničenje okupljanja i svih situacija gdje se može doći u kontakt, pogotovo s nepoznatima s kojima ne žive. Ako i jesu takva okupljanja onda moraju biti s maskom i distancom, a i digitalne covid potvrde daju određenu sigurnost”, istaknula je.

Dodala je da će sutra biti objavljena nova karta Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), te da očekuju da će Hrvatska i cijela obala biti u narančastom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...