DETALJNO Vraća se sport unutar škole, roditeljski sastanci, nema samoizolacije cijelog razreda; Plenković: “Neće biti tvrdih zatvaranja”

Premijer Andrej Plenković i ministar Radovan Fuchs objavili su detalje o epidemiološkim mjerama u novoj školskoj godini.

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs rekao je da će mjere biti objavljene danas te da se trenutno lektoriraju.

“Naša djeca su svega pet tjedana bila izvan škole u prošloj školskoj godini, što nas svrstava u sam vrh zemalja EU-a. U Francuskoj je to bilo 12 tjedana, u Njemačkoj nekoliko mjeseci”, rekao je Fuchs.

Djeca od prvog do petog razreda moći će se donekle miješati. Dopustit će se direktna nastava u izbornim predmetima, dopunske i dodatne nastave, koja je prošle godine išla online. Dopustit će se i u višim razredima mijenjanje učionica, tako da će se ponovo omogućiti korištenje kabineta, uz upute o dezinfekciji i prozračivanju.

Bit će omogućeno bavljenje sportom unutar škole.

Školski klubovi će moći biti sastavljeni od učenika iz različitih razreda. Dvorane će i dalje biti zatvorene za rekreativne sportove građana.

Vraća se i mogućnost održavanja roditeljskih sastanaka licem u lice.

Svi zaposlenici će morati i dalje mjeriti temperaturu prije odlaska na posao, kao što će i roditelji morati mjeriti temperaturu djece.

Zaposlenicima se neće više mjeriti temperatura u školama.

Dopušta se i praksa u firmama za učenike strukovnog obrazovanja.

“Maske ostaju kao jedan od uvjeta za učenike od petog razreda pa nadalje, ukoliko nije moguće osigurati distancu od dva metra. Ukoliko je neki učenik obolio, ne treba ići cijeli razred u samoizolaciju, već samo nekoliko učenika, s lijeve i desne strane”, rekao je Fuchs.

Ministar nije previše zadovoljan odazivom prosvjetnih radnika na cijepljenje jer su na razini oko 50 posto.

“Još uvijek 50 posto naših prosvjetnih radnika nije cijepljeno i treba imati na umu da će takvi prosvjetni radnici tijekom predavanja morati nositi zaštitnu masku ili se dodatno cijepiti, da misle i na sebe i na djecu koju podučavaju”, rekao je Fuchs.

Dodao je, međutim, da nisu primjenjive priče o otkazima u slučaju odbijanja cijepljenja jer, kako kaže, gdje bismo našli 50 posto učitelja.

Andrej Plenković je dodao da sigurno nećemo ići u tvrda zatvaranja.

“Sigurno neće biti tvrdih zatvaranja. I režim za škole je ležerniji i fleksibilniji nego prošle godine”, rekao je Plenković, prenosi Dnevnik.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...