Djelatnici Hitne pomoći nemaju beneficirani radni staž: “Imaju ga plesači, ronioci, kontrolori leta – mi ne!”

Beneficirani radni staž u Hrvatskoj imaju operni pjevači, ribari, dimnjačari, ronioci spužvi i koralja, monteri dalekovoda, balerine, vozači tramvaja, tkalci na tkalačkim stanovima, policajci i vatrogasci, ali ne i djelatnici hitne medicinske pomoći.

Na tu su nelogičnost ukazali zaposlenici u zdravstvenom sustavu okupljeni u sve popularniju Facebook stranicu HITNA uživo 194 gdje je početkom kolovoza objavljen ovaj status:

“Jučer je na poslu život izgubila kolegica s Hitne prilikom obavljanja svog posla, kao i pacijent kojemu je hitna pomoć bila potrebna. Ne svojom krivnjom. I ne krivnjom vozača već zbog pijanog (nekulturnog) vozača drugog vozila. Sada malo razmišljam. Na svaki pokušaj da se djelatnicima u zdravstvu vrati beneficirani radni staž dobili smo pljusku. Mi možemo, trebamo, a po mogućnosti i želimo raditi do 65. Operni pjevači, pjevači i plesači narodnih plesova IMAJU beneficirani staž. Imaju i dimnjačari. I ronioci. I kontrolor leta. Ni pravde ni pravice”, stoji u objavi.

I zaista, beneficirani radni staž imaju radnici u građevinarstvu, željezarama, ljevaonicama, proizvodnji stakla, pomorskoj brodogradnji, zatim proizvodnji nafte, umjetnih goriva, građevinskog materijala i ostalim pogonima gdje se rukuje dugoročno opasnim materijalima.

Imaju ga i pravosudni policajci, pregledavači vagona, vozač autobusa u gradskom prometu, šumskog sjekača, kontrolor zračnog prometa, zatim plesač klasičnog baleta, plesač suvremenog plesa, baletni majstor, operni pjevač – solist, plesač – pjevač u profesionalnim ansamblima narodnih plesova, pilot, članovi kabinske posade zrakoplova i nastavnici letenja, prenosi Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...