Drama Plus poziva na upise u glumačke skupine; “Dovoljno je iskazati dobru volju i želju za glumom”

Drama Plus poziva sve zainteresirane na upise u glumačke skupine u novom kazališnom programu za 2021. i 2022. godinu.

Program dramske radionice Drame plus se odvija u dvije skupine: Mala drama, djeca (+7 godina) i Velika drama (+14 godina), tri puta tjedno; ponedjeljak, srijeda i petak. Upisi i program odvijaju se u Zadarskom dramskom centru (Molatska 9). Kazališni program igra se u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar i u Kazalištu lutaka Zadar. Za upise u glumačke skupine dovoljno je iskazati dobru volju i želju za glumom. Broj polaznika u svakoj grupi je ograničen.

Upisi se vrše putem e-mail pošte: [email protected] ili na kontakt telefon voditelja: +385 98 779 703.

Dramske radionica Velika drama tijekom cijelog kazališnog programa Drame plus,  u odgojno-obrazovnom smislu teže individualnoj i kolektivnoj edukaciji djece kroz afirmaciju dramskog odgoja, usmjerenog prema stjecanju prvih scenskih iskustava i dramskih saznanja kao i razvoju pozitivne slike o sebi. Osmišljeno sudjelovanje u studijskom radu svakom polazniku daje osobni poticaj za razvoj koncentracije, samopouzdanja, pravilnog izražavanja i bogaćenja rječnika, izražajnosti scenskog pokreta, osvještavanje scenske osobnosti i sigurnost u javnim nastupima. Temeljni oblik rada je radionički koji primjerenom metodikom (dramske igre) okuplja srednjoškolce.

Princip radioničkog rada zasniva se na individualnom pristupu afinitetima polaznika, nudeći poticaj za spontani i samostalni angažman u okvirima scenske grupe. Svi programski sadržaji pretpostavljaju rad po grupama od deset do petnaest polaznika koji se slobodno uključuju u rad dramske radionice.

Scenska igra, kao temeljni oblik rada, zasniva se na istraživanju, komuniciranju i kreativnosti svakog pojedinca prema principima razvoja emocionalne inteligencije: komunikacijske forme, igre pantomime, imitacijske improvizacije, ritmičke vježbe, artikulacijske minijature, igre transformacije, igrokazi, predstave. Ostvarenje programa prilagođeno je slobodnom vremenu polaznika u redovitim terminima od tri puta tjedno (ponedjeljak, srijeda i petak) u trajanju od dva sata, uz praćenje godišnjeg školskog ritma učenika. Evaluacija uspješnosti i učinkovitosti programa provodi se prezentacijom dramskih predstava u kojima sudjeluju polaznici Velike drame.Polaynici Velike drame u ovoj godini premijerno će pred zadarskom publikom u HNK-u Zadar izvesti „Mikofikcije“ autora Régisa Jauffreta. Sljedeće godine započeti će raditi na predstavi „Proces“ Franza Kafke, premijera se očekuje u svibnju 2022. godine.

Unutar dramske radionice „Mala drama“, namijenjene osnovnoškolcima, koristimo razne metode i dramske igre koje se već dugo koriste u obrazovanju djece pri čemu su se pokazale vrlo učinkovitima.  Djeci daju mogućnost da se otvore i komuniciraju na drugačijoj razini i lakše usvajaju pojmove i tipove ponašanja koji im inače predstavljaju problem.

One su izvrsne za razvijanje inteligencije, pamćenja i govornih sposobnosti, a potiču i povezanost djece unutar grupe. Budući da je za sve korištene tehnike neophodan grupni rad, dramske igre služe i za jačanje grupne dinamike i suradnje. Omogućuju bolje opuštanje i upoznavanje druge djece te postupno dovode do osjećaja sigurnosti i međusobnog poštovanja unutar grupe što je iznimno važno za samopouzdanje i sigurnost.

Kroz rad na razvoju likova, djeca razvijaju i samosvijest te jačaju toleranciju jer im ta metoda omogućuje razvijanje svijesti o životu i problemima drugih ljudi. Dramske igre su se pokazale korisnima u smanjivanju straha od javnog nastupa.

Kroz školsku godinu sa svakom se grupom rade osnovne kazališne vježbe. Počinje se s vježbama upoznavanja, prihvaćanja unutar grupe, te dramskim igrama. Slijedi razvijanje svijesti o tijelu i glasu, upoznavanje s likovima, kreiranje improvizacija te, naposljetku, razrada i produkcija završne predstave.

Educiramo polaznike o pojmu dječjih i kazališta mladih te o primjeni kazališnih metoda u svakodnevnom životu. Upoznajemo ih s dramskim metodama – osvješćivanje tijela, rad na glasu i pokretu, rad na dramskim situacijama i karakterima te kreiranje improvizacija, Forum teatar, rad na scenama iz dramskih tekstova. Razvijamo njihovu svijest o ljudima i životu, učimo i pojačavamo osjećaj tolerancije i pripadnosti kod djece.

Učinkovitost i uspješnost programa evaluira se prezentacijom organiziranog javnog sata dramske radionice na kojoj se predstavlja dio ostvarenih programskih sadržaja.

Ove godine na sceni HNK- a Zadar polaznici Male drame izvest će dvije predstave: „Ružno pače“ u adaptaciji Ivora Martinića i „Zvjezdano dijete“ Vane Kosturanova u režiji Vinka Radovčića, voditelja dramskih radionica Drame plus.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...