Ekonomist: “Po cijenama kruha smo odmah uz bok Njemačkoj, ali nemamo prihode kao oni”

Mjesec dana nakon žetve cijena kilograma pšenice premašila je dvije kune, a u zadnjih pola godine poskupjelo je i ulje, zbog čega pekare najavljuju poskupljenje kruha i pekarskih proizvoda.

Dejan Kovač, hrvatski ekonomist i bivši kandidat za predsjednika države, na svom je Facebook profilu komentirao situaciju, prenosi Index.

“Hrvatska je po cijenama kruha i žitarica, tik iznad prosjeka EU, a odmah uz bok Njemačkoj, samo što nemam ni blizu prihod ko Njemačka.

Zanimljivo je da se po ekonomskim pokazateljima borimo na začelju EU-a s Rumunjskom i Bugarskom, ali s cijenama nužnih proizvoda s najbogatijim… A najavljuju još porast cijena kruha!

Godine 2020. cijena kruha i žitarica diljem EU-a bila je oko dva i pol puta veća u najskupljoj državi članici nego u najjeftinijoj.

Kad se razine cijena uspoređuju s prosječnim indeksom razine cijena u EU -u od 100, rezultati pokazuju da je cijena kruha i žitarica bila najviša u Danskoj (s indeksom razine cijena od 153), a slijede je Austrija (135), Luksemburg, Finska i Švedska (sve tri 127).

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...