HGSS-ovka Jana Mijailović: “Dva neopremljena mladića jučer su krenula u Paklenicu zbog selfieja”

Pripadnici HGSS-a i ovog ljeta imaju pune ruke posla. Jana Mijailović iz Zadra jedna je od pripadnica HGSS-a koja dežura u NP Paklenica. Kaže, nije se nijednom okupala u moru ovog ljeta.

“Japanka je simbol da čovjek nije opremljen, a ono zbog čega mi spašavamo su voda i rasvjeta”, istaknula je Jana Mijailović za HRT.

I jučer su se, kaže Jana, dva mladića s neodgovarajućom opremom uputila tko zna kamo u Paklenici kako bi snimili što bolji selfie.

“U ovoj godini imamo neke 34 akcije, ali ovo ljeto. Ja da sad ne zazovem koju, ali kolovoz nas je tu u Paklenici poštedio, ali iz drugih stanica javljaju da imaju jako puno akcija”, rekla je Jana.

 

Dehidracije, prijelomi nogu…

Kolege iz cijele Hrvatske, volonteri, u Paklenici dežuraju. Dehidracije, prijelomi nogu, lutanja nadobudnih ljubitelja prirode i turista, situacije su s kojima se za ljetnih vrućina najčešće susreću.

“Nije samo bitno da se voda mora puno piti, to može biti kontraefekt. Nego treba biti i kalija, paradajz, naranča, banana, što jako pomaže da se čovjek rehidrira”, rekao je Edin Alikalfić, HGSS-ovac iz zagrebačke stanice.

U srpnju spašavali psa

U srpnju je zadarska stanica HGSS-a objavila detalje dvije akcije spašavanja.

Osoba je ozlijedila gležanj i nije se mogla samostalno kretati. Tri spašavatelja Stanice Zadar i tri Stanice Ogulin prenijeli su osobu nosilima do parkirališta odakle je dalje privatnim vozilom upućena na obradu u zadarsku bolnicu.

Spašavanje Ringa na Tomićima

Stanica Zadar na dežurni telefon posredstvom centra 112, u subotu, 10. srpnja, dobila je poziv planinara, stranog državljanina, koji se nalazio na području Tomića, na granici NP Paklenica, a čiji pas, zlatni retriver Ringo, zbog umora i vrućine više nije mogao nastaviti put.

Kako piše HGSS Zadar, Tomići su poznati kao crna točka planinarskih staza. Ovdje je bilo, od 2017. do 2019., 19 akcija s preko 50 spašenih osoba. Uglavnom se radilo o umoru i dehidraciji nakon čega ljudi prelaze u stanje panike pa se gube, a nerijetko i ozljede. Staza za koju do 2017. nisu ni znali kada je u pitanju spašavanje, odjednom je postala najčešća točka spašavanja HGSS-a u Paklenici. Pokušavajući otkriti uzrok kako bi prevenirali i zaustavili ovaj trend, a da se ne mora zatvoriti staza, uočeno je da je Upravi ta staza prikazana na turističkom zemljovidu na naslovnici. Nakon što je Stanica Zadar s upravom NP i izdavačem maknula stazu s naslovnice zemljovida i akcije su prestale. Zanimljivo je i da na stazi za Tomiće nikada nisu spašavani hrvatski državljani. U 2020. akcije su prestale. Međutim to je godina kada se zbog pandemije povećao broj domaćih posjetitelja, a drastično smanjio broj stranih.

 

Pas je bio dobro nakon odmora i hlađenja

U subotu 10. srpnja je Stanica Zadar ponovno spašavala na Tomićima i to jednog zlatnog retrivera. Pet djelatnika Parka od kojih je jedan i član HGSS Zadar i jedan član HGSS Stanice Ogulin mariner nosilima spustili su psa do parkirališta. Nakon odmora i hlađenja vodom psu se vidno popravilo stanje.

Podsjećaju, ovo nije prva takva akcija HGSS-a. 2010. spašena je zlatna retriverica na Ugljanu, 2020. spašavatelji su nosili psa pasmine leonberger u Maloj Paklenici, pomogli su izvući s litica nastradalog psa na području Ljupča, nekoliko desetina njih izvukli su iz jama jer su bili bačeni ili su slučajno upali, izvlačili ih iz potoka, šahtova… Osim pasa spašavane su i mačke, ovce, koze, prasad, zmije, više vrsta ptica.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...