Hoće li biti potpora na jesen? Ministar Aladrović otkrio da će ih dobiti samo par branši

Onima sa srezanim primanjima zbog pandemije koronavirusa i nastale krize stižu i potpore za srpanj, a rok za podnošenje istječe sutra. Vrijeme curi i za pripreme za jesenske potpore, a ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Josip Aladrović, za RTL Danas govorio je o trenutnim mjerama, ali i što očekuje poslodavce.

Ministar Aladrović na početku je otkrio koliko je dosad stiglo zahtjeva za covid potpore za kolovoz.

 

‘Uži segment’ onih kojima će potpore biti potrebne

“Kada govorimo o posljednjoj tranši zahtjeva, s obzirom da je sutra posljednji dan do kada se trebaju predati i danas brojimo nešto manje od 50 tisuća za 50 tisuća radnih mjesta, a nešto više od devet tisuća zahtjeva mogu se predati do sutra i mi očekujemo da će svi oni poslodavci koji imaju pravo na covid potpore za mjesec srpanj to i učiniti sutra do kraja dana“, rekao je ministar.

Upitan mogu li poduzetnici na potpore računati i najesen, ministar je kazao kako će krajem ovoga tjedna održati sastanak sa socijalnim partnerima gdje će definirati sve sektore.

“Međutim, očekujemo da će to biti značajno, značajno, uži segment kojima će potpore na ovaj način biti potrebne“, dodao je Aladrović.

 

Iz očuvanja prelazi se u kreiranje radnih mjesta

“Govorimo pretežito o ugostiteljstvu i prijevozu. Prelazimo iz očuvanja radnih mjesta u kreiranje radnih mjesta i kombinirat ćemo očuvanje tog jednog uskog segmenta kojima je i dalje potrebna pomoć, ali s druge strane veću količinu novca i sredstava iz državnog proračun, ali iz europskih fondova usmjerit ćemo prema kreiranju novih radnih mjesta“, poručio je ministar.

Dodao je kako je cilj postavljen na oko 100 tisuća novih radnih mjesta. “Siguran sam da ćemo ih u našem mandatu uspjeti ostvariti. Ono što možemo vidjeti iz proteklih godinu do dvije dana, vrlo propulzivna događanja u sektoru graditeljstva, IT industrije i kreativnih. Također prerađivačka koja je čitav niz godina bilježila smanjenje, sada bilježi povećanje radnih mjesta“, otkrio je ministar Aladrović.

Dodao je kako će se sigurno tijekom jeseni razgovarati i o tome da se ugostiteljima smanji PDV za piće.

Na pitanje hoće li se potpore vezati samo za one s covid-potvrdom, ministar Aladrović kazao je kako su ta pravila uvedena prvi put za srpanj te da će se nastaviti i dalje.

“Jednostavno odgovornost svih nas je između ostalog i na nepravilnom trošenju sredstava državnog proračuna i poreznih obveznika i na taj način želimo suportirati one koji su najodgovorniji“, rekao je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...