Hrvatska je praktički prestala s cijepljenjem: Američki institut: “U listopadu bi moglo biti 10 umrlih dnevno i 750 na intenzivnoj”

Podaci koje je ovih dana iznio Institute for Health Metrics and Evaluation za Hrvatsku vezano za kretanje koronavirusa i cijepljenja u našoj zemlji nisu ohrabrujući. Prema njihovim podacima i analizama, cijepljenje hrvatskih građana posljednjih je dana dosta usporeno, gotovo da je zamrlo, s obzirom na to da se na sto stanovnika posljednjih dana cijepi oko 0,15 stanovnika, odnosno 15 na 10.000 stanovniku.

Prema njihovim smo podacima na dnu ljestvice EU, lošije su samo Bugarska, Slovačka i Rumunjska. Budući da i u Hrvatskoj prevladava puno zarazniji delta-soj virusa i da je pred nama jesen, početak školske godine, češći boravak u zatvorenim prostorima, taj je podatak zabrinjavajući.

To više što su i prosvjetni radnici opasno podbacili u cijepljenju kao mjeri zaštite svog, ali i zdravlja djece.

Prema službenim podacima Zavoda za javno zdravstvo iz druge polovice kolovoza, u Hrvatskoj je cijepljeno 41,69 posto ukupnog stanovništva, odnosno 50,10 posto odraslog stanovništva; u nekim je županijama cijepljenost poražavajuće mala, dok su Grad Zagreb, Primorsko-goranska županija, Varaždinska i Istarska iznad prosjeka Hrvatske.

Usporavanje cijepljenja zabrinjava to više što projekcija Instituta po pitanju broja umrlih pokazuje da bi novi val mogao dosegnuti vrhunac krajem listopada i da bismo tada dnevno mogli imati desetak umrlih, i to ako se građani budu pridržavali mjera, među kojima je i nošenje maski.

No Institut navodi i da bi država morala uvesti i neke dodatne, strože epidemiološke mjere, poput COVID propusnica, želimo li izbjeći da na intenzivnoj skrbi sredinom listopada imamo oko 750 bolesnika.

Ozbiljnije shvaćanje cijepljenja kao najbolje zaštite, smatraju stručnjaci, najbolji je lijek uz koji možemo čekati jesen i zimu, stoga se mora pronaći način kako povećati razinu cijepljenosti u Hrvatskoj.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...