Hrvatska reprezentacija na Višnjiku opravdala ulogu favorita i na otvorenju Eurovolleya svladala Švicarsku

Hrvatska reprezentacija u prvoj utakmici skupine C u Zadru opravdala je ulogu favorita i s 3:0 (25:20, 25:19, 25:21) pobijedila ekipu Švicarske. Ovo je ujedno i peta uzastopna pobjeda Hrvatske u posljednjih desetak godina.

 

Izbornik hrvatske reprezentacije Daniele Santarelli izveo je na teren očekivani sastav. Na poziciji organizatorice igre Klara Perić, kapetanica Samanta Fabris kao korektorica, Matea Ikić i Laura Miloš primačko-pucački par te Božana Butigan, koja je na današnji dan proslavila 21. rođendan i Beta Dumančić kao srednje blokerice. Na poziciji libera igrala je Rene Sain, a tijekom susreta još je kao taktička izmjena jedino ulazila primačica-pucačica Lucija Mlinar.

Početak utakmice protekao je u svojevrsnom ispitivanju snaga, s dosta respekta jedne ekipe prema drugoj. Igralo se u tom prvom setu dosta u grču na obje strane, ruke su još bile malo »vezane«, tako da se niti jedna ekipa nije uspjela značajnije rezultatski odlijepiti. Hrvatska je vodila cijelim tijekom seta, ali ne više od dva poena razlike. Tek je nakon as servisa Matee Ikić Hrvatska otišla na +3 (18:15). Švicarska je još pokušavala održavati korak, no na kraju je set završio sa 25:20 u korist Hrvatske. I na krilima tog prvog seta ušla je Hrvatska u nastavak susreta, povela u drugom setu sa 3:0, imala i 16:10 i 19:12, do konačnih 25:19 i vodstva od 2-0 u setovima.

U trećem su setu Švicarke krenule puno agresivnije u meč, što je rezultiralo njihovim prvim vodstvom u susretu, a kod 8:12 hrvatski izbornik morao je po prvi puta zatražiti time-out. Koji je urodio plodom jer su igra Hrvatske stabilizirala, palo je nekoliko poena u nizu, pa je potom švicarska izbornica Johanna Van Hintum morala tražiti minutu odmora kod vodstva Hrvatske od 17:15. No, bez većeg uspjeha, Hrvatice su sakupljale poen za poenom, do konačnih 25:21 i glatke pobjede od 3:0.

Laura Miloš sa 18 poena bila je najučinkovitija u redovima Hrvatske, a nakon susreta je rekla: “Cijelu večer nisam mogla spavati od uzbuđenja. Ovo je prvo EuroVolley za mene, prva utakmica. Pobjeda nam je bila jako važna te sam presretna što smo upravo pobjedom započeli ovaj turnir. Fokusirane smo na protivnika koji nam idući dolazi, jer idemo iz utakmice u utakmicu stoga ćemo od ovoga trenutka biti fokusirane na iduću ekipu!“

Beta Dumančić je dodala: “Ova pobjeda bila nam je vrlo važna. Sretne smo da smo uspjele ući mirno u utakmicu. Bila je prisutna velika euforija i adrenalin budući da igramo kod kuće. Lijepo je igrati kod kuće. Žao nam je što je dvorana prazna. Sada nakon pobjede možemo lakše, opuštenije i sigurnije igrati. Sutra imamo opuštajući trening te video analizu za iduću utakmicu. Također, pokušat ćemo se odmoriti za iduću utakmicu.”

Za Hrvatsku će na Europskom prvenstvu igrati Rene Sain, Ema Strunjak, Božana Butigan, Nikolina Božičević, Laura Miloš, Lucija Mlinar, Matea Ikić, Beta Dumančić, Samanta Fabris, Martina Šamadan, Klara Perić, Lea Deak, Dinka Kulić i Karla Klarić. Stručni stožer čine izbornik reprezentacije Daniele Santarelli, prvi pomoćni trener Diego Flisi, drugi pomoćni trener Simone Truzzi, kondicijski trener Daniele Alpi, fizioterapeut Francesco Zucca, menadžer tima Frane Žanić, analitičar ekipe Marko Greco te pomoćna trenerica Mirela Delić.

“Sretni smo. Prvi meč nikad nije lagan. Svi su nervozni stoga nismo znali što nas očekuje tijekom ovoga meča. Naša igra nije bila najbolja, ali u pojedinim trenucima imali smo zaista dobre akcije. Neke situacije još uvijek možemo korigirati, iako nemamo puno vremena. Ovo je bio dobar početak, pokazali smo dobru igru, iako u prvom setu nismo imali jaku obranu i blokade.” – izjavio je Daniele Santarelli, izbornik ženske hrvatske odbojkaške reprezentacije.

U skupini C Hrvatska iduću utakmicu igra protiv Bjelorusije (21. kolovoz u 17 sati), Slovačke (22. kolovoza u 17 sati), Mađarske (24. kolovoza u 17 sati) te Italije (25. kolovoz u 21 sat). Sve utakmice u izravnim su prijenosima na ArenaSport kanalima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...