Kraj izvora pitke vode u Lišanima Ostrovičkim bacili najmanje 50 vreća klaoničkog otpada, optužena dvojica muškaraca

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru je 30. kolovoza 2021., nakon provedenog istraživanja, podiglo optužnicu protiv dvojice okrivljenih hrvatskih državljana u dobi od 72 i 47 godina zbog počinjenja kaznenog djela protiv okoliša ugrožavanjem okoliša otpadom.

U optužnici se dvojici okrivljenika stavlja na teret da su počinili navedeno kazneno djelo od 1. rujna 2019. do 30. travnja 2020. u podnožju brda u kraškom terenu na području općine Lišane Ostrovičke. Tereti ih se da su, zaklane životinje izvan registriranog ili odobrenog objekta i bez veterinarskog pregleda, iako su znali da je odlaganje klaoničkog otpada na takav način zabranjeno i opasno, u najmanje pet  navrata, protivno odredbi čl. 48. st. 1. Zakona o veterinarstvu te Pravilniku o nusproizvodima životinjskog podrijetla koji nisu za prehranu ljudi, zajedno bacili najmanje 50 velikih vreća klaoničkog otpada, odnosno vrlo rizičan otpad.

Tereti ih se da su navedeno učinili na mjestu od kojeg se stotinjak metara dalje nalazi izvor pitke vode te se kućanstva na tom području za izvor pitke vode koriste bunarima, kao i na mjestu kojim se kreću i životinje, pa su time pristali na moguće uzrokovanje smetnji u kakvoći podzemlja i tla te širenje zaraznih bolesti na druge ljude, domaće ili divlje životinje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...