Ministar kaže da je većina vratila prihode iz 2019. i da im pomoć više ne treba, evo kome ostaju naknade za zaposlene

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović najavio je u utorak smanjenje državnih potpora sektorima koji su ostvarili dobre poslovne rezultate te nastavak potpore onima kojima je i dalje najpotrebnija.

“Nije više takva situacija na tržištu rada i u ekonomiji u kojoj moramo imati vrlo intenzivan suport države. Mi smo cijelo vrijeme sa više od 12 milijardi kuna neto podržavali naše poduzetnike i zaposlenike. Bazen onih kojima je ta pomoć potrebna iz naše perspektive se kontinuirano smanjuje”, rekao je Aladrović novinarima odgovarajući na pitanje koje će djelatnosti i dalje dobivati potpore obzirom na izmijenjenu epidemiološku situaciju.

Ističući da su ekonomske mjere isključivo u korelaciji s epidemiološkim mjerama, poručio je i da sigurno jedan dio onih koji su 17 mjeseci primali intenzivne potpore od Vlade sada, zbog izmijenjenih ekonomskih okolnosti, mogu nastaviti sami uz zadržavanje radnih mjesta i poslovne supstance te svega što je bilo izloženo u proteklom periodu zbog njihove smanjene poslovne aktivnosti.

“Sada je ta aktivnost po svim podacima praktički na razinama iz 2019. godine i određenom segmentu našeg sektora ta pomoć više nije potrebna”, kazao je.

Aladrović je kao najizloženije naveo sektore koji su vezani za izrazito velika okupljanja – organizatore sportskih i kulturnih događaja, event industrija, putničke agencije, dio prijevoza.

“Ostali sektori koji rade u punom kapacitetu, omogućeno im je što zbog dobre turističke sezone, što zbog dobrih ekonomskih pokazatelja poslovna aktivnost na predpandemijskoj razini. Vidimo da njima potpora države kakva je do sada bila više nije nužna i stoga ćemo ići u smanjenje broja sektora kojima će kojima će potpora biti omogućena”, izjavio je. Dodao je i da će, ako dođe do dodatnih restrikcija, u što osobno ne vjeruje, biti potpora kao što su bile i do sada.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...