Ministrica Brnjac u Zatonu: “Zadarska županija više nije u crvenoj zoni i prva je po noćenjima”

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac danas je u Zatonu održala radni sastanak sa županom Zadarske županije Božidarom Longinom, njegovim suradnicima  te turističkim i gospodarskim sektorom Zadarske županije. Ministrica je izrazila zadovoljstvo trenutačnim pokazateljima, ali i ponovo pozvala na odgovornost i pridržavanje mjera te upoznala sektor s aktualnim turističkim kretanjima.

„Uz adekvatne mjere Stožera civilne zaštite RH, cijepljenje i suradnju turističkog sektora i ostalih u lancu putovanja epidemiološka situacija nam se dodatno popravlja. Zadarska županija je nakon gotovo mjesec dana u crvenom izašla iz zone rizičnih županija i to je sjajna vijest na početku kolovoza, s obzirom na činjenicu da se od 1.7. do 31.8. ostvaruje više od 58% godišnjeg turističkog prometa. Ovime zadržavamo titulu najsigurnije destinacije na Mediteranu i pokazujemo da je uz dobru pripremu turizam moguć i u vrijeme pandemije“, poručila je ministrica Brnjac te dodala kako smo ispunili i sve preduvjete kako bi turisti koji dolaze u Hrvatsku mogli biti sigurni da će se nesmetano moći vratiti kući nakon ljetovanja. U suradnji s regionalnim turističkim zajednicama i zavodima za javno zdravstvo osigurano je dodatnih 350 punktova za testiranje, Republika Hrvatska sufinancirala je antigenske testove te je omogućeno i cijepljenje stranih turista.

„Poduzeli smo sve korake kako bi turisti prepoznali Hrvatsku kao sigurnu destinaciju u koju dolaze, ali i iz koje se mogu bez problema vratiti u svoje zemlje. Sigurnost naših sugrađana i turista nam je na prvom mjestu, te pozivam na daljnje pridržavanje mjera, jer to je jedina garancija uspješne turističke sezone ”, rekla je ministrica Brnjac.

„Zadarska županija unatoč koronakrizi bilježi izvrsne turističke rezultate“, istaknuo je župan Božidar Longin dodajući kako je sretan  što imamo ovako dobar srpanj.

„Zadarska županija je broj jedan po broju noćenja, to nas posebno veseli. Turizam je nama glavna grana gospodarstva i sve se veže uz turizam. Naravno da je perjanica nautički turizam i tu bilježimo porast od  čak 80 posto, broj dolazaka je 40 posto veći, a kampovi su na 50 posto više nego lani“ , rekao je župan Longin i naglasio kako smo pokazali da znamo upravljati kriznim situacijama i pohvalio  sve zdravstvene djelatnike, policiju, stožere civilne zaštite i sve ostale koji su se maksimalno potrudili  kako bi kontrolirali epidemiološku situaciju.

Direktor Zračne luke Zadar Josip Klišmanić rekao je da je promet u Zračnoj luci u stalnom rastu, da je u srpnju ostvareno 80 posto prometa iz rekordne 2019. godine, a trendovi su takvi da je druga polovica srpnja još bolja. Očekujemo da će ova godina završiti sa 50 posto prometa iz 2019., a u idućoj godini možemo očekivati povratak na brojke iz najboljih godina.

Od početka godine u Zadarskoj županiji ostvareno je 780.000 dolazaka i 6 milijuna noćenja, odnosno 36 posto više dolazaka i 24 posto više noćenja nego u isto vrijeme protekle godine. U odnosu na isto razdoblje 2019. godine ostvaruje se 67 posto dolazaka i 77 posto noćenja.

Najposjećenije destinacije u dosadašnjem dijelu 2021. godine u Zadarskoj županiji su Vir (1,2 milijuna noćenja), Zadar (732.000 noćenja), Biograd (507.000 noćenja) i Pag (435.000 noćenja).

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...