Na jesen bez covid-potvrda nećemo moći u unutrašnjost kafića, ugostitelji: “Mi snosimo najveći teret pandemije”

Za jesen se razmatra uvođenje covid-potvrda i za ulazak u unutrašnjost kafića, koji su zatvoreni već gotovo devet mjeseci, odnosno od kraja studenog prošle godine, doznaje Index.

Uvođenjem covid-potvrda otvorili bi se i kafići, odnosno omogućio bi im se i rad u unutarnjim prostorima.

 

Izvor iz Stožera: To je sekunda posla

“Što se tiče šoping-centara, za ulazak u trgovine neće biti potrebne covid-potvrde. Ljudi se u dućanima kraće zadržavaju i tamo je potrebno samo nošenje maski. No u šoping-centrima su neki drugi objekti za koje se planira korištenje covid-potvrda”, rekao je Indexu izvor iz Stožera.

“Vlasnici objekata, ako odgovorno prate epidemiološki status svojih gostiju, što im je zaista sekunda posla jer smo uveli aplikaciju u kojoj se u sekundi očita i provjeri potvrda, time će samo osigurati da ostane povoljna epidemiološka situacija. U tom slučaju bi se izbjegla zatvaranja, koja nikome, ni Stožeru, nisu cilj. Želimo da su svi otvoreni i da epidemiološko stanje bude dobro”, rekao je dobro upućeni izvor iz Stožera.

 

“Covid-potvrde su alat za otvaranje”

Pod objekte se misli na kafiće koji još uvijek ne mogu raditi unutra, a osim njih covid-potvrde se razmatraju i za ulazak u kina i kazališta, kao što su uostalom već neko vrijeme potrebne za razne kulturne manifestacije.

“Covid-potvrde treba koristiti u kontekstu otvaranja, a ne zatvaranja, primjerice ako noćni klubovi nisu mogli raditi, pa sad mogu jer koriste covid-potvrde, tako sad treba vidjeti koliko je jamstvo covid-potvrda, pa da rade i oni dijelovi ugostiteljstva kojima je rad bio zabranjen, poput unutrašnjosti kafića. Poruka je da se na covid-potvrde gleda kao na alat za omogućavanje otvaranja, a ne zatvaranja. Dakle, zatvaranja više nema, nećemo zatvarati, ali intenzivno razmišljamo o pametnom korištenju covid-potvrda”, rekao  je Indexu dobro upućeni izvor iz Stožera.

 

Šefica udruge ugostitelja: Ostala sam iznenađena kad sam to vidjela 

Jelena Tabak, predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja, za Index je komentirala najave mogućeg uvođenja covid-potvrda za sve ugostiteljske objekte.

“Ne znam što će Stožer odlučiti, no iz prve ruke mogu reći – njihov stav je da na jesen žele otvoriti sve. Primarno se covid-potvrde odnose na klubove, očekivala sam da će nam na sastanku koji smo održali s njima najaviti uvođenje covid-potvrda, no to nije bio slučaj, ostala sam iznenađena kad sam pročitala na Indexu da se planiraju za kafiće. Kad pogledamo Europu, mi opet imamo blaže mjere od brojnih zemalja. Italija i Francuska su već uvele covid-potvrde za ugostiteljske objekte. A ta potvrda kod nas još nije službena osim za evente i za klubove”, kazala je Tabak za Index.

 

“Mi snosimo najveći teret pandemije”

Navodi kako je, što se tiče ugostitelja, svima najvažnije početi raditi.

“Službeni stav udruge je da ne želimo više restrikcije u poslovanju. Ugostitelji i dalje snose najveći teret pandemije. Ostali smo zadnji koji su pod restrikcijama pa tako kafići od studenog ne smiju raditi unutra, a sve smo eto žrtvovali radi dobre sezone, brojke su nam fenomenalne i znamo da se sad u mjerama ništa ne smije mijenjati. No od jeseni želimo svi raditi bez restrikcija. Neki kafići nisu mogli izdržati zatvorenost pa su uveli tople sendviče i kroasane kako bi i unutra mogli raditi. Ljudi se snalaze, no u ogromnom su problemu oni koji nemaju terase, oni su skroz zatvoreni i ne rade mjesecima”, kazala nam je.

Pitali smo je što ugostitelji kažu na uvođenje covid-potvrda za kafiće te kakvo im je mišljenje o tome.

“Mnogi podržavaju covid-potvrde i žele raditi, a nekima to predstavlja problem i bojazan da im određena klijentela neće dolaziti. Hoće li nekome kava ili piva biti poticaj da izvade covid-potvrdu ili će radije odlaziti na zidić, ne znamo još. Za male kafiće bi to moglo biti problematično. Stav udruge je da je to i dalje restrikcija. Kad se bude slagao protokol oko uvođenja covid-potvrda u ugostiteljstvu, želimo svakako biti uključeni”, zaključila je Tabak.

 

Za više od pola svih ugostitelja još je zabranjen rad unutra

Podsjetimo kako je na sastanku turističkog sektora s predstavnicima vlade RH iniciranom od strane premijera Andreja Plenkovića, pri čemu su se evaluirali trenutna epidemiološka situacija i rezultati turističke sezone 2021. do navedenog datuma, sudjelovala i Nacionalna udruga ugostitelja. O važnosti ovog sastanka govori podatak da u turističkom sektoru posluje 21% svih poduzeća u Hrvatskoj, od čega su dvije trećine ugostitelji, o čijem položaju je govorila Jelena Tabak, priopćili su ranije iz Udruge ugostitelja.

Na snazi su mjere prema kojima kafići mogu raditi do ponoći te se u njima ne smije posluživati goste koji stoje, nego isključivo one koji sjede za stolovima.

“Ionako krhko ugostiteljstvo, suočeno s visokim poreznim opterećenjem, nelikvidnosti i kroničnim nedostatkom radne snage, od početka je pandemije na prvoj crti obrane restriktivnim ograničenjima poslovanja stavljeno u službu zaštite bookinga i zdravlja. 55% svih ugostiteljskih poduzeća, a koja obavljaju djelatnosti pripreme isključivo pića i napitaka, još uvijek je zabranjen rad u zatvorenim prostorima”, kažu iz udruge.

 

“Ugostitelji nose pandemiju na svojim leđima”

“Radom u kontroliranim uvjetima, ograničenim radnim vremenom i zatvorenim prostorima, ovaj dio sektora još je jednom pokazao svoju veličinu i dokazao da, uz zdravstveni sustav, nosi pandemiju na svojim leđima. Daljnjim restrikcijama u poslovanju ugostiteljstva štitit će se ostatak turističkog sektora, koji je osnovni kruh Hrvatske. S obzirom na to da ovakav stav do daljnjega vodi u propast caffe barove, Jelena Tabak je apelirala da Vlada RH i Ministarstvo turizma stanu iza ovog dijela sektora što prije i aktivno sudjeluju u oporavku i kvalitetnom razvoju istog, uz kolegijalnost svih ostalih kolega iz sektora, na isti način na koji su to ugostitelji napravili u trenutku kada se ne smije ugroziti broj uplaćenih dolazaka u Hrvatsku”, priopćila je udruga.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...