Ne propustite suze sv. Lovre! Astronomsko društvo Zadar organizira promatranje teleskopima

Kao svakog ljeta oko spomendana sv. Lovre (10. kolovoza), događa se maksimum aktivnosti meteorskog roja Perzeidi, a ove godine po prognozama maksimum će se dogoditi u noći s 11. na 12. kolovoza pa astronomska društva udružena u Hrvatski astronomski savez tim povodom organiziraju razne astronomske aktivnosti jer će se osim najljepšeg meteorskog roja u godini teleskopima moći pogledati Saturn i Jupiter.

Ovom prigodom Hrvatski astronomski savez poziva gradove i općine na gašenje javne rasvjete s 11. na 12. kolovoza od ponoći do jutra kako bi što bolje mogli uživati u ovom nebeskom spektaklu.

Astronomsko astronautičko društvo Zadar promatranje teleskopima organizira na Punti Artić u Privlaci, od 21:30 sati do ponoći.

Prognozira se prosječna aktivnost od oko 100 meteora na sat, a uvjeti za opažanje će biti izvanredni obzirom da je mladi Mjesec pa nam mjesečeva svjetlost neće smanjivati vidljivost ovog nebeskog vatrometa.

Nađite mjesto što dalje od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja i uživajte u ovom nebeskom spektaklu.

UPUTE ZA OPAŽAČE:

-ne gledajte direktno u radijant (ishodišnu točku meteorskog roja) tamo ćete opaziti najmanje meteora
– za opažanje meteora nije potrebna nikakva posebna oprema (teleskopi, dvogledi, …)
-meteori se opažaju golim okom ležeći na tlu, a potrebno je biti barem 30 minuta u tami kako bi vam se oči prilagodile noćnim uvjetima
-potrebno se udaljiti iz prostora u kojem ima rasvjete i svjetlosnog onečišćenja u što bolju tamu
-potrebna vam je prostirka, ležaljka ili vreća za spavanje na koju možete leći prilikom opažanja

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...