Nebitno je hoćemo li ući u “crveno”, Turističko gospodarstvo Zadarske županije nije ni osjetilo posljedice

Hoće li nas Europski centar za kontrolu zaraznih bolesti (ECDC) staviti u crvenu zonu, zonu povećanog rizika zaražavanja korona virusima, analizira Mladen Smoljanović, epidemiolog s više od 30 godina iskustva, prenosi Dalmacija danas.

Odahnuli smo kad je objavljeno da ostajemo u zoni narančaste boje.

U zelenoj zoni sa 14-dnevnom stopom zaraženosti ispod 50/100.000 u Hrvatskoj je trenutno samo pet županija i to četiri kontinentalne. To su Istarska županija, Krapinsko-zagorska, Požeško-slavonska, Vukovarsko-srijemska i Virovitičko-podravska.

Sve ostale županije su u narančastoj zoni ispod 200/100.000 zaraženih. Samo je Splitsko-dalmatinska županija (SDŽ) od 19. kolovoza u crvenoj zoni iznad 200 zaraženih.

Sada samo tjedan dana prije prošlogodišnjeg vrhunca prosječnog dnevnog broja zaraženih korona virusima. Imamo gotovo jednak broj zaraženih 106 dnevno. Sa ovakvim stanjem prošle godine davno bi bili u crvenoj zoni.

Međutim, sada nitko ne prijeti ograničenjima za turiste premda trendovi zaražavanja još nisu usmjereni smanjivanju već su naprotiv u povećavanju.

Prema 14-dnevnim stopama zaraženosti SDŽ je već nekoliko dana dobrano premašila crvenu crtu što nije slučaj u drugim dalmatinskim županijama koj su ispod crvene crte. Sve osim Šibensko-kninske županije imaju trend smanjivanja stopa.

Najbolje stanje je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji koja se 11. kolovoza iz crvene vratila u narančastu zonu.

Dalmacija je crvenu crtu prešla 20. kolovoza. Sve ostale hrvatske regije su još debelo u narančastoj zoni. Regija Sjeverne Hrvatske ima 14-dnevnu stopu 116,1/100.000 kao i cijela Hrvatska; Zapadna Slavonija ima stopu 83,8/100.000; Sjeverni Jadran 67,5/100.000 i Istočna Slavonija 62,3/100.000 su tek nešto iznad zelene crte.

Kao što je u lipnju njemački Institut Robert Koch Zadarsku županiju svrstao u crvenu zonu tako se može dogoditi čitavoj Dalmaciji koju je SDŽ „povukla“ u crveno što ne bi bilo korektno.

Zadarska županija se vratila u narančastu zonu kada su 14-dnevne stope smanjene ispod 200/100.000. Premda se to događalo u lipnju, dosta prije vršne turističke sezone, nije zamijećeno da je ulazak u crvenu zonu imao nekog bitnog utjecaja po turističko gospodarstvo Zadarske županije. Zadarska županija jednako kao i druge bilježi velike brojeve dolazaka turista.

Stoga ne uzbuđujmo se hoćemo li ili nećemo biti u crvenoj zoni. Puno je važnije posvetiti pozornost skrbi nad domicilnim stanovništvom i kako zaštiti svoje građane od zaražavanja u narednom hladnijem jesensko-zimskom razdoblju, smatra epidemiolog.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...