Nešto se opasno događa s Atlantikom. Može li se Golfska struja stvarno ugasiti?

Ovog ljeta diljem Mediterana, Europe i svijeta svjedočimo apokaliptičnim prizorima – razorni požari i poplave, pogubni toplinski valovi, pa i tornada. Znanstvenici te ekstremne vremenske nepogode povezuju s klimatskim promjenama, koje jačaju iz godine u godinu.

No najgore za Europu i Sjevernu Ameriku, sudeći po novoj znanstvenoj studiji, možda tek slijedi.

Naime, struja Atlantskog oceana, motor klime na sjevernoj hemisferi, u koji spada i Golfska struja, oslabila je do te mjere da bi uskoro moglo doći do velikih globalnih vremenskih promjena, upozorava se u znanstvenoj studiji objavljenoj u časopisu Nature Climate Change.

Budući da taj sustav oceanskih struja nosi toplu vodu iz tropskih krajeva prema sjeveru Atlantika i tako čini klimu u sjevernoj i zapadnoj Europi te istočnom dijelu Sjeverne Amerike mnogo toplijom, odnosno umjerenijom nego što bi inače bila, njihov kolaps mogao bi donijeti dramatično zahlađenje tim dijelovima sjeverne hemisfere.

Studija, objavljena u znanstvenom časopisu Nature Climate Change pod naslovom Rani signali upozorenja na kolaps AMOC-a, temeljeni na opservacijama, otkrila je da bi “opadanje Sjevernoatlantske meridijanske obrtajuće struje (AMOC) posljednjih desetljeća moglo biti povezano s gotovo potpunim gubitkom stabilnosti u posljednjih stotinu godina”.

Sjevernoatlantska struja najslabija u posljednjih 1.600 godina

Ovaj sustav oceanskih struja već je na najsporijem stupnju u najmanje 1.600 godina, no nova analiza pokazuje da se možda približava kolapsu.

Autor studije Miklas Boers s Potsdamskog instituta za istraživanje utjecaja klime je, naime, analizom osam neovisnih baza podataka o temperaturi i salinitetu u posljednjih stotinjak godina utvrdio da globalno zagrijavanje ne mijenja samo tok AMOC-a već i njegovu stabilnost. Opisujući taj efekt, povukao je paralelu sa stolicom – dok je pomičemo, ona je i dalje stabilna ako su joj sve četiri noge na podu. No kad je počnemo naginjati, utječemo i na njenu stabilnost i na njen položaj.

Također, proučavajući podatke iz ledenih ploča u posljednjih 100 tisuća godina, utvrdio je da AMOC ima dva stanja: prvo, brzo i snažno, u kojem je sad, i drugo, sporo i slabo.

“Gubitak dinamičke stabilnosti ukazivao bi da se AMOC približio kritičnome pragu, iza kojeg bi moglo doći do značajnog i u praksi vjerojatno nepovratnog prijelaza u slabiji mod rada”, zaključuje se u studiji.

Takav bi događaj, prenosi Index, imao katastrofalne posljedice, i to ne samo u Europi i Sjevernoj Americi već u cijelom svijetu.

Ozbiljno bi poremetio kiše, o kojima milijarde ljudi ovise za hranu u Indiji, Južnoj Americi i Zapadnoj Africi; izazvao bi sve veće oluje i ekstremne hladnoće u dijelovima Europe; doveo bi i do povišenje razine mora na istočnoj obali Sjeverne Amerike. Također bi dodatno ugrozilo amazonsku prašumu i antarktičke ledene ploče.

Klimatolog za Index: “Golfska struja se neće ugasiti”

Za komentar na tu temu obratili smo se klimatologu iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) dr. sc Ivanu Guettleru i oceanografkinji s Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, dr. sc. Nataliji Dunić.

“Mediji često miješaju Golfsku struju i Atlantsku meridionalnu cirkulaciju (AMOC). Golfska struja je topla struja koja teče niz istočnu obalu Sjeverne Amerike i ona je samo jedan element AMOC-a. Golfska struja je stabilna, neovisno o klimatskim promjenama, i ne trebamo strahovati da će se ona ugasiti. No neki drugi elementi AMOC-a mogli bi kolabirati, što bi, po toj procjeni, izazvalo zahlađenje u sjevernoj Europi”, objašnjava nam Ivan Guettler.

“Međutim, kako imamo globalno zagrijavanje, onda bi se ta dva efekta u sjevernoj Europi poništila. Znači, zahlađenje zbog kolapsa AMOC-a i globalno zagrijavanje. No taj efekt ne utječe toliko na Hrvatsku, više na Veliku Britaniju, Irsku, dijelove Skandinavije itd.”, dodaje Guettler.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...