Odbijena žalba bivšem obrovačkom zapovjedniku kojeg se sumnjiči i za smrt Lukinog djeda

Željku Badži, bivšem zapovjedniku specijalne jedinice policije (SJB Obrovac), osumnjičenom za ratni zločin nad civilima koji su ubijeni u prosincu 1991. u Jasenicama te protiv kojeg je zbog toga koncem srpnja pokrenuta istraga na Županijskom sudu u Splitu, odbijena je žalba, piše Večernji list.

Među civilima koji su 1991. ubijeni bio je i Luka Modrić, djed kapetana hrvatske reprezentacije i nogometaša Real Madrida.

Istraga za taj zločin bila je pokrenuta još 1993., a zamolbenim putem su 2011. u Beogradu zbog tog zločini bili ispitani Đorđe Jelić i Bogdan Gagić, nekadašnji pripadnici milicije tzv. SAO Krajine. Njih se tada sumnjičilo se za ratni zločin nad civilnim stanovništvom, počinjen 18. prosinca 1991. u Jesenicama. Tada je ubijeno sedam civila, a među ubijenima bio je i Modrićev djed.

Jelić i Gagić, koji su bili nedostupni našem pravosuđu, tada su se sumnjičili da su nepoznatim pripadnicima postrojbe kojom su zapovijedali naložili fizičku likvidaciju i mučenje civila hrvatske nacionalnosti. Osim toga sumnjičili su se da su spomenute zločine počinili sljedeći velikosrpsku politiku etničkog čišćenja na privremeno okupiranim područjima Hrvatske.

Osim Luke Modrića, tada su ubijeni Stipe Zubak, Zorka Zubak, Ivan Maruna, Manda Maruna, Božica Jurčević i Martin Bužonja. Svi su bili starije dobi, a obdukcijski nalazi pokazali su da su ubijeni hicima iz vatrenog oružja, i to uglavnom s leđa.

Tadašnja istraga je pokrenuta na Županijskom sudu u Zadru, no kako su u međuvremenu osnovana četiri specijalizirana suda za ratne zločine, slučaj je sada pod ingerencijom Županijskog suda u Splitu. Što se dogodilo s Jelićem i Gagićem u zadnjih 10 godina nije baš najjasnije, no istraga je u međuvremenu koncem srpnja zbog tog zločina očito pokrenuta i protiv Badže. On se žalio na rješenje o provođenju istrage, navevši da ono nije zasnovano na zakonu.

Njega se sumnjičilo da je predvodio spomenutu specijalnu jedinu policije odgovornu za zločin, a prema iskazima nekih očevidaca, osobno je ubijao neke civile. Jedan od svjedoka kazao je da je Badža ubio Modrićeva djeda.

No Badža je pobijao taj iskaz, navevši da svjedok nije rekao tko je točno pucao ni tko je ubio Modrićeva djeda, te je tvrdio da on spomenutom jedinicom nije zapovijedao. Tvrdio je i da nije znao za zločine, koje je opisao kao činove samovoljnih pojedinaca, te je naveo da zločin nije moga spriječiti.

Zbog toga je u žalbi tražio da se rješenje o provođenju istrage protiv njega ukine.

No žalba mu je odbijena jer splitski sud smatra da u ovoj fazi postupka iz prikupljene dokumentacije i iskaza svjedoka proizlazi, kako kažu, dostatna razina osnovane sumnje da su pripadnici jedinice koju je predvodio Badža počinili navedene zločine. Sud osim toga smatra da se tek nakon provedene istrage može odlučiti hoće li ona biti obustavljena ili će rezultirati podizanjem optužnice protiv Badže.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...