Ove jeseni poskupljuje i ovaj svima omiljeni umak bez kojeg ne možemo zamisliti zimnicu

U Hrvatsko je u jeku berba paprike babure, a slijedi i branje sorte rog kako bi se mogao napraviti ajvar. No, zbog vremenskih neprilika i manjeg prinosa rastu cijene, javlja Dnevnik.hr.

Paprike je zamjetno manje, a i porasli su troškovi proizvodnje, pa se zbog toga očekuju veće cijene. Rog paprika je već poskupjela.

“Godina je jedna od najtežih otkada smo u proizvodnji paprike zato što smo imali najhladnije proljeće u trideset godina i iz tog hladnog proljeća odmah smo ušli u temperaturu od 35 i 40 stupnjeva”, pojasnio je Ivan Makvić iz Otrovanca kraj Pitomače čija je obitelj najveći proizvođač paprike u Virovitičko-podravskoj županiji i treći u zemlji.

Potrebna je i za zimnicu

Veću cijenu određuje velika potražnja i malo proizvoda. U proizvodnji paprike u Hrvatskoj važan udio ima Virovitičko-podravska županija. Ovo povrće peta je po redu povrtna kultura u Hrvatskoj, no ipak njegova proizvodnja opada, a potražnja je velika.

“Paprika se može prodati, pogotovo sad nakon 15. kolovoza kad kreću i zimnice”, kazao je Ivan.

Njena proizvodnja mogla bi biti veća uz bolju logistiku, pa se u Virovitičko-podravskoj županiji razmišlja o izgradnji regionalnog distribucijskog centra.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...