Paljenje korova izmaklo kontroli; Starici (88) iz Kule Atlagić prijete do tri godine zatvora

Prema evidenciji vatrogasaca do sredine kolovoza na području Hrvatske buknulo je gotovo četiri tisuće požara na otvorenom. Razlog povećanja broja vide u dugom sušnom i vrućem razdoblju.

Prema policiji, 228 požara je uzrokovao čovjek – manjim dijelom podmetanjem, a većim zbog nedozvoljenog paljenja vatre koje je izmaklo kontroli poput slučaja kod Benkovca gdje je 88-godišnja starica kazneno prijavljena i prijeti joj do tri godine zatvora.

Nekontrolirano paljenje suhih grana i korova oko kuće koju je starica došla obići preko ljeta stajalo je njene prve susjede voćnjaka, a umalo i kuće.

“Ne mogu ni sad doć sebi. Kako se neću prepast, to sve gori, a neman ništa nego ovu kuću”, rekla je Anka Sanković, Kula Atlagića za RTL.

Učas je izgorjelo 3 tisuće metara četvornih – 20 badema, 8 maslina, 4 smokve, 3 trešnje i nekoliko stabala hrasta. Vatra je došla na 3 metra do kuće, pa su se vlasnici nagutali dima nastojeći je obraniti.

“Stavili dva šlaufa s naše česme, pa smo tukli vodom dok ne dođu vatrogasci. Čak i kad su došli vatrogasci došli, oni su išli na jači dio požara, a mi smo branili ovaj niži dio. Travu dok se približava ovamo. Brzo došli, svaka im čast, kako se kaže kapa do zemlje”, izjavio je Spase Sanković za RTL.

 

Vatrogasci podsjećaju

A vatrogasci, puni posla na sve strane, stalno opominju i podsjećaju – zabrana paljenja na otvorenom prostoru vrijedi do 30. rujna. Oprezno treba i s roštiljem.

“Kada palite roštilje u blizini šuma na ovako velike temperature, na ovako visoku travu koja je sada dodatno isušena sušom, kiša nije pala skoro 3 mjeseca, dakako da uz pojačan vjetar može rezultirati požarom otvorenog prostora”, poručio je Matej Rudić, zadarski županijski vatrogasni zapovjednik.

88-godišnja baka, koja se čišćenja okućnice uhvatila dok je ostatak obitelji bio na kupanju, vratila se u Srbiju, ali je kazneno prijavljena.

“Policijski službenici su dovršili kriminalističko istraživanje zbog kaznenog djela dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom. Prijava je proslijeđena Državnom odvjetništvu koje će na kraju utvrditi o kakvoj kazni je riječ”, rekla je Ivana Grbin, glasnogovornica PU zadarske.

Zatvorske kazne za namjerno izazivanje požara su od 6 mjeseci do 5 godina, a za paljenje vatre koje se otelo kontroli do 3 godine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...