Potvrda, testiranje ili može bez toga? Pravila za prelazak preko granica na jednom mjestu

Gotovo neizostavan dokument ukoliko putujete je covid digitalna potvrda. Provjerite što vam je sve potrebo prolazite li ili putujete u određenu europsku državu.

Krećete li na put, u ovo pandemijsko vrijeme gotovo neizostavan dokument je i covid digitalna potvrda. Službena internetska stranica Europske unije na jednom mjestu navodi što Vam je potrebno ako prolazite ili putujete u određenu europsku državu.

Putovanje ili tranzit u inozemstvo olakšava covid potvrda i cijepljenje, a na internetskoj stranici Re-open EU možete pronaći informacije o epidemiološkim mjerama koje su na snazi – zahtjevima za karantenu i testiranje za putnike ali i digitalnom certifikatu EU-a.

Informacije koje možete tamo pronaći redovito se ažuriraju te su dostupne na 24 jezika. Kako biste dobili relevantne informacije, potrebno je unijeti zemlju polazišta i odredišta, a putujete li i kroz druge države, također možete unijeti i zemlje kojima ćete samo prolaziti na tom putovanju, piše Dnevnik.hr.

Što s državama koje nisu u EU?

Postavlja se pitanje što s putovanjem u države koje nisu u EU. Primjerice, trebate li otići u susjednu Bosnu i Hercegovinu, najnovije informacije možete pronaći na stranicama granične policije.

U BiH stranci mogu ući ukoliko imaju negativan PCR ili brzi antigenski test ne stariji od 48 sati (za državljane Europe) ili od 72 sata (za državljane drugih zemalja). Osim toga, potrebna je i potvrda o cijepljenju – od primitka jedne ili druge doze cjepiva mora proći najmanje 14 dana. U prelasku granice može vam pomoći i potvrda o preboljenju u periodu od 14 do 180 dana.

Iznimka postoji za strance koji ne moraju predočiti negativan nalaz testa ili neku od potvrda, a potpis možete pogledati na njihovim službenim stranicama.

Putujete li u Srbiju, za ulazak vam je također potrebna covid potvrda, a ne posjedujete li ijedan od tih dokumenata, čeka vas karantena u trajanju od 10 dana. Ograničenja se ne odnose na sve, a popis možete pogledati ovdje.

Od utorka, 24. kolovoza, vrijede i nove mjere za ulazak  Crnu Goru – ulazak se omogućuje crnogorskih državljanima i strancima ako posjeduju covid potvrdu, a ukoliko ne posjedujete niti jedan od dokumenata, također ćete morati u izolaciju, no u slučaju Crne Gore, ona traje 14 dana. Prekinuti se može nakon šestog dana negativnim PCR testom, piše Net.

S druge strane, u Crnu Goru državljani Hrvatske, Srbije, BiH, Kosova, Sjeverne Makedonije i Albanije mogu bezuvjetno ući u zemlju, navodi Institut za javno zdravlje.

Putujete li u Sjedinjene Američke Države, posljednje dostupne informacije poručuju kako vam je potreban test koji nije stariji od 72 sata ili potvrda o preboljenju koronavirusa. Osim toga, potrebno je provjeriti i dodatne zahtjeve koji ovise o gradu u koji putujete. Informacije možete potražiti ovdje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...