Privatni presretači rade za policiju! Snimaju prebrzu vožnju i javljaju MUP-u

Privatni presretači postali su veliki hit na prometnicama. Za razliku od policijskih, oni samo snimaju prebrze vozače te podatke dostavljaju policiji koja potom šalje kazne.

Njih je teško zamijetiti i otkriti na cestama jer voze svakakve automobile, a radari su im skriveni ispod registracijskih oznaka. Jednu kameru imaju i unutar vozila, iznad središnje konzole.

Prvi su ih na prometnice prije tri godine uveli u Francuskoj i odmah su povećali broj naplaćenih kazni, uglavnom za prebrzu vožnju, otkriva HAK.

Privatnici imaju različite neoznačene automobile, koje je teško primijetiti na cestama. U Francuskoj je ovog časa u akciji oko 390 privatnih presretača.

Presretači samo snimaju vozače i podaci se dostavljaju policiji koja piše kazne. Za vozače nisu potrebne specijalne kvalifikacije, osim vozačke dozvole. Svaka tvrtka pokriva određenu regiju, a privatni presretači registriraju i do 20 puta više kazni nego policijski.

Do kraja godine presretači će voziti u svim dijelovima Francuske osim Pariza, juga države i Korzike, a od 2023. bit će rasprostranjeni u cijeloj državi, piše HAK.

Još neke zemlje Europske unije najavile su sličnu suradnju s privatnim tvrtkama koje će za policiju obavljati nadzor brzine. U Hrvatskoj se o tome zasad ne govori, ali nikad se ne zna.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Jutarnja kronika dostupna je i na svim ovim sjajnim podcast platformama:

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...